El Ple insta l'Equip de Govern a adaptar els espais al llenguatge visual per a persones amb diversitat funcional

L'objectiu és facilitar la integració i el desenvolupament de les persones amb discapacitat psíquica, intel·lectual o amb necessitats d'una altra índole
Imagen 1

El Ple ha aprovat per unanimitat instar l'Equip de Govern a adaptar espais del municipi al llenguatge visual, eliminant barreres a través de la implantació de pictogrames i eines visuals en edificis públics, administració, oci, etc. La moció va ser presentada pel Grup Municipal Popular i aprovada per unanimitat de tots els grups. 

L'objectiu és facilitar la integració i el desenvolupament personal de les persones amb discapacitat psíquica, intel·lectual o amb necessitats d'una altra índole. Així mateix, el Ple sol·licita que l'Equip de Govern continue amb el manteniment, millora i fins i tot ampliació del projecte de rutes de senderisme “Vora Riu” i “Delta del Palància” adaptades amb pictogrames i ampliar a altres projectes d'oci i culturals. 

Els pictogrames són representacions gràfiques de paraules o accions. El seu ús sempre ha estat generalitzat (símbols per a diferenciar el bany, senyals de tràfic, senyalització d'extintors, zona amb radiació, etc.). 

Hi ha un sector important de la població que requereix i necessita que se seguisquen usant i s'augmente l'ús de pictogrames. Entre ells xiquets xicotets que no saben llegir, persones amb qualsevol afectació cognitiva, adults amb analfabetisme, persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), etc. 

En el cas de les persones amb TEA s'ha d'afegir que són aprenents visuals. La informació que els arriba pel mitjà visual és adquirida i processada de forma més ràpida i senzilla. A més, són necessaris perquè estes persones se senten segures i per tal d’evitar ansietat o estrès. 

Adaptar amb pictogrames els edificis públics (Ajuntament, biblioteques, escoles municipals, etc…) i fins i tot els plànols generals (plànols de situació usant imatges en compte de paraules) facilita als adults amb problemes amb l'escriptura la seua integració en el municipi.