El Ple insta la Conselleria de Sanitat i Salut Pública a signar el conveni amb l'Institut Valencià d'Oncologia

La moció presentada pel Partit Popular ha sigut aprovada per unanimitat
Imagen 1
El Ple de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat per unanimitat instar la Conselleria de Sanitat i Salut Pública a signar de manera immediata el conveni amb l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO), que va finalitzar el 31 de desembre de 2016, pel bé dels malalts de càncer. També ha aprovat donar trasllat de la moció a l'Associació Espanyola Contra el Càncer, a l'IVO, a la Conselleria i als grups parlamentaris amb representació en les corts. La proposta del PP va ser presentada per Sergio Muniesa.

El càncer segueix constituint una de les principals causes de mortalitat en el món, amb aproximadament 14 milions de casos nous en el món l'any 2012, segons les últimes dades disponibles estimades pels projectes EUCAN i GLOBOCAN. Les estimacions poblacionals indiquen que el nombre de casos nous augmentarà en les dues pròximes dècades a 22 milions de casos nous a l'any.

Segons dades recentment publicades per la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (REDECAN), el nombre total de nous casos de càncer a Espanya en 2015 va ser de 247.771 (148.827 en hòmens i 98.944 en dones).

La moció detalla que l'IVO és l'únic centre monogràfic en oncologia de la Comunitat Valenciana, a més d'estar considerat com un centre de referència en oncologia en l’àmbit nacional i internacional. El seu grau d'especialització i gestió facilita i agilita el diagnòstic, tractament i seguiment dels processos oncològics en un mateix centre, sense que els pacients hagen de traslladar-se ni traslladar els seus historials a diferents instal·lacions.

Com consta en la pròpia pàgina de l'IVO, actualment es troba en un període transitori en el qual s'està definint el nou conveni entre la Fundació IVO i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i açò està donant lloc a una situació en la qual els serveis d'oncologia no tenen llista d'espera perquè els pacients no s’ho poden permetre.

Segons dades de l'IVO es confirma que s'ha produït una baixa molt substancial de pacients, ja que l'IVO ha perdut un 40% de pacients de Sanitat en els últims tres mesos. La consellera de Sanitat, Carmen Montón, amb la seua demora des que el 31 de desembre de 2016 finalitzara el concert, està dificultant que els pacients oncològics de la Comunitat puguen optar a ser atesos en l'Institut Valencià d'Oncologia com ocorria fins ara, segons defensa la moció.