El Ple Municipal acorda demanar ajudes que contribuïsquen al manteniment de l'activitat agrària

A causa de les adversitats climàtiques patides durant els mesos de març i abril, amb precipitacions i gelades, que van provocar pèrdues en les collites

El Ple Municipal ha acordat en la seua última sessió ordinària sol·licitar ajudes que contribuïsquen al manteniment de l'activitat agrària, per la qual cosa s'instarà el Ministeri d'Agricultura i el Ministeri d'Hisenda a l'aprovació d'una norma que faça possible la bonificació de l'Impost de Béns immobles (IBI) Rústic per a tots aquells agricultors que hagen sigut víctimes d'adversitats climàtiques i de problemes de mercat.

La moció va ser presentada per Compromís i defensada per Pepe Gil, i es va aprovar per unanimitat amb una esmena presentada pel Partit Popular.

A més, s'ha aprovat reclamar al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural la posada en marxa de crèdits bonificats per a tots els agricultors i ramaders afectats.

Així mateix, s'ha acordat sol·licitar al Govern Central l'aplicació del mòdul zero en la declaració de l'IRPF de l'exercici 2021 a tots aquells agricultors afectats, i d'altra banda, traslladar els presents acords al Govern de l'Estat, al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Les adversitats climàtiques a les quals fa referència esta moció van ocórrer en els mesos de març i abril de 2022 i van ocasionar «grans danys», tal com recull la part expositiva de la moció, a causa de l'acumulació de més de 10 dies consecutius amb precipitacions persistents durant la segona quinzena de març i l'excés d'humitat que això va suposar, «la qual cosa va afavorir els atacs de malalties i va interrompre els treballs agraris per a garantir l'adequat desenvolupament de les produccions vegetals». A més, la segona quinzena d'abril va haver-hi una onada de fred àrtic, així com diverses ratxes de pluges i vents que també hi van afectar

És per tot això pel que els cultius que es trobaven en plena fase de floració i quallat han experimentat problemes de podridura o gelades, per la qual cosa en general «s'han patit pèrdues en la collita i de qualitat». D'altra banda, els ramaders i agricultors han hagut d'assumir majors costos en alimentació i energia. En este sentit, segons les estimacions de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), les adversitats climàtiques causaran més de 30 milions d'euros de pèrdues.

És per tot açò exposat anteriorment, que la part argumentativa de la moció indica que «entenem que és una responsabilitat de l'Ajuntament afavorir la posada en marxa de mesures que contribuïsquen al manteniment de l'activitat agrària, la qual, sens dubte, constituïx un pilar essencial de l'economia i la realitat socio-cultural de Sagunt. Per tot això, serien convenients algunes mesures fiscals i ajudes que permeteren alleugerir part de les pèrdues patides a causa de les referides adversitats climàtiques».

El Consell Agrari finalitza les labors de recuperació de la Font de Ribera

05 d’agost 2022

Una brigada formada per nou peons i un capatàs han millorat el drenatge de la font i altres obres de millora de la zona. Estes obres formen part de diverses actuacions dutes a terme amb fons del SEPE (400.000 €) i de l'Ajuntament (100.000 €) amb els quals s'ha contractat 67 persones parades