El Ple Municipal acorda la concessió de les Medalles de la Ciutat que s'entregaran el pròxim 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana

Enguany s'ha concedit la Medalla d'Or a la Societat Vitivinícola, i les Medalles de Plata a Juan Picazo, Manuel Hernández, Enrique León, Rosa Graells, Concha Cañete i Victoria Sevilla

Amb motiu de la festivitat del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir en la sessió del Ple Ordinari de setembre les persones a les quals se'ls entregarà les Medalles de la Ciutat. Enguany s'ha concedit la Medalla d'Or a la Societat Vitivinícola, i les Medalles de Plata a Juan Picazo, Manuel Hernández, Enrique León, Rosa Graells, Concha Cañete i Victoria Sevilla.

Totes les persones proposades per a obtindre la concessió d'Honors i Distincions de la ciutat de Sagunt van obtindre l'aprovació per unanimitat de la Corporació Municipal menys la referida a Juan Picazo que va obtindre l'abstenció de Vox, i la de Rosa Graells i Concha Cañete que va obtindre el vot en contra de Vox.

Medalla d'Or a la Societat Vitivinícola

La Corporació Municipal va acordar atorgar la Medalla d'Or a la Societat Vitivinícola per les següents raons que s'expliquen en la documentació aportada, inclosa a l'expedient: Com a entitat que té més de 100 anys d'història a la nostra ciutat, segons Chabret: «Encoratjats amb el brillant èxit, que els seus productes aconseguien en els mercats estrangers dels vins, per a inculcar als seus socis quantes millores abasta esta matèria i apartar-los de la rutina i apatia, que tant entorpix la marxa progressiva d'este interessant branca de l'agricultura. No sense remoure poderosos obstacles es va aconseguir en 1875 la fundació de la societat que porta per títol Vitivinícola Saguntina, i des d'este temps comença una nova era per a la viticultura d'esta zona. Esta societat es va presentar en l'Exposició Vinícola nacional (1877), la de Filadèlfia (1876), la de París (1878), la de Bordeus (1882), i últimament la de València (1883), en els certàmens de la qual van aconseguir els vins saguntins un vertader triomf, atorgant als seus expositors els diplomes més honorífics».

 La dependència de l'economia vitícola durant els segles XVIII i XIX va ser un dels aspectes més característics de la vida saguntina, i d'això és bon reflex la creació de la societat, una de les primeres d'Espanya, fundada per un grup de grans colliters entre els quals figuraven el ja citat Ángel Doménech, i entre les iniciatives del qual es compten des de la creació d'una biblioteca i la compra d'aparells per a millorar les tècniques d'elaboració dels vins, fins a la promoció comercial dels mateixos a l'estranger, per a això van crear delegacions permanents en els mercats francesos de Bordeus i Perpinyà".

A esta mateixa Societat Vitivinícola es deu també la construcció de la primera Estació d'Enologia d'Espanya, en 1881, així com la introducció de l'arada en terres valencianes, un instrument fonamental per als camps destinats a ser plantats de vinya i de molta utilitat en les acaballes del segle XIX i començaments del XX. Quan es va produir la invasió de la fil·loxera, i després d'haver intentat inútilment salvar les seues vinyes mitjançant la introducció de peus americans, va ser la mateixa Societat la que va promocionar la captació d'aigües subterrànies mitjançant pous i la transformació de les vinyes en tarongers, i per tant adjunta mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla d'Or de la Ciutat de Sagunt.

Esta medalla s'ha atorgat a petició de l’Arxiu Camp de Morvedre i Alcaldia.

Medalla de Plata a Juan Picazo

El Ple Municipal va aprovar que Juan Picazo ‘el poeta del poble’ obtinga la Medalla de Plata pels motius que recull la documentació aportada, inclosa a l'expedient: Juan Picazo Gómez, per les seues obres en l'àmbit cultural i la seua implicació i múltiples activitats desenvolupades en eixe camp, secundant i col·laborant amb el teixit associatiu del municipi, que a més, segons paraules del també poeta, Vicent *Penya, és un jove poeta de més de 80 anys, perquè malgrat l'edat, encara perduren algunes de les actituds més característiques de la joventut que sempre hem contemplat i valorat com a positives: la predisposició a la rebel·lia, l'inconformisme constant, la lluita per uns ideals irrenunciables i una fe immensa en l'individu, en la seua llibertat i en la seua força, i és autor de poemaris com Entre ahir i hui, destacats per la crítica social i la insubornable sàtira, i per tant adjunta mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla de Plata de la Ciutat de Sagunt.

Esta medalla s'ha atorgat a petició de l'Associació de Familiars de persones amb malaltia d'Alzheimer del Camp de Morvedre i puçol (AFACAM) i Alcaldia,

Medalla de Plata a Manuel Hernández Ruiz

També es va aprovar atorgar la Medalla de Plata a Manuel Hernández Ruiz vist que segons la documentació aportada, inclosa a l'expedient: Manuel Hernández Ruiz, ha dedicat tota la seua vida a la música com a intèrpret i compositor, on ha destacat, secundant i col·laborant amb el teixit associatiu del municipi, i a més, és un grandíssim músic porteny que, entre finals de 1960 i principis del segle XXI, va tindre una trajectòria notable en diferents formacions musicals, sent ‘Nova fase’ la de major trajectòria. A més, va compondre un extens repertori de cançons que es van recopilar en l'últim disc, editat el 2003 sota el títol: ‘El Port, cent anys d'història a través de la música’, i per tant adjunta mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla de Plata de la Ciutat de Sagunt.

Esta medalla s'ha atorgat a petició de la Unió Musical Portenya, Arxiu Camp de Morvedre i Alcaldia.

Medalla de Plata a Enrique León

El Ple acorda atorgar la Medalla de Plata a Enrique León, conegut com ‘Kike Lleó’ atés que segons la documentació aportada, inclosa a l'expedient: Enrique León Llorens ha sigut professor d'art floral amb més de 30 anys d'experiència a l'Escola Valenciana, col·laborador d'Escoles Llatinoamericanes, Escola catalana Interflora, Medalla d'Or al millor florista europeu, campió d'Espanya d'Art floral 1982, representant d'Espanya a Brussel·les de la Copa d'Europa, amb demostracions internacionals a França, Portugal, Alemanya, el Brasil, Colòmbia, l'Equador, Mèxic, Costa Rica, Guatemala, a més de col·laborador habitual del modiste de prestigi internacional Francis Montesinos, i per tant adjunta mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla de Plata de la Ciutat de Sagunt.

Esta medalla s'ha atorgat a petició de l’Arxiu Camp de Morvedre i Alcaldia.

Medalla de Plata a Rosa Graells Llort i a Concha Cañete Manzanera

Així mateix, ha sigut aprovat pel Ple Municipal l'atorgament de la medalla de plata a Rosa Graells Llort i a Concha Cañete Manzanera. Per part seua, Rosa Graells és mestra, diplomada en Magisteri, compromesa amb la seua professió, defensora de l'escola pública i de la renovació pedagògica. En el municipi va passar per diversos centres escolars: C.P. Maestro Tarrazona, C.P. Vila Mar, acabant la seua vida professional en el Centre de Formació de persones Adultes, en tots ells va deixar una forta empremta, per la seua dedicació i pel treball molt fet.

D'altra banda, Concha Cañete ¡Manzanera és diplomada en Infermeria, va treballar a l'hospital de Sagunt des de la seua inauguració, defensora del sistema públic de la Sanitat, va ser una de les impulsores de l'organització sindical del personal sanitari de l'hospital i de la comarca, creant-se així la branca sanitària de Comissions Obreres de la comarca, assumint la Secretaria general durant uns anys.

Tal com recull també la documentació aportada: Ambdues, van estar molt compromeses amb el municipi, en diferents iniciatives, van participar en algunes llistes electorals, en concret Rosa va ser regidora durant una de les primeres legislatures. En el Barri del Pare Jaime, on vivien, van participar i van impulsar l'Associació de Veïns Esperanza-Marina, durant tots els seus anys de funcionament. Durant els últims més de 15 anys les dues han impulsat l'O.N.G. Morvedre Acull, que desenvolupa una tasca de denúncia de la situació de la immigració, també de sensibilització i acolliment i suport de les persones immigrants en la nostra població. Finalment cal assenyalar la constant col·laboració de Rosa Graells Llort i Concha Cañete Manzanera, i de Morvedre Acull amb diferents àrees municipals, sobretot amb l'àrea d'Igualtat i amb Serveis Socials, i per tant adjunten mèrits suficients per a rebre la distinció honorífica de la Medalla de Plata de la Ciutat de Sagunt.

Esta medalla s'ha atorgat a petició del col·lectiu de Dones 8 de març i Alcaldia.

Medalla de Plata a Victoria Sevilla Vázquez

El Ple Municipal ha aprovat l'atorgament de la medalla de Plata a Victoria Sevilla Vázquez, ja que segons la documentació aportada, inclosa a l'expedient: Victoria Sevilla Vázquez, formada a Castelló al costat de xefs com *Susi Díaz (La Finca), Begoña Rodrigo (La Saleta) i Vicente Patiño (Saiti), esta cuinera es va estrenar com a emprenedora amb només 25 anys, en obrir Arrels, a Sagunt. En 2018, va rebre el premi ‘Promesa de la Cuina Valenciana’, al novembre de 2019, va ser guardonada amb un *Bib Gourmand per Guia Michelin, al gener de 2020, va ser finalista com a Cuiner Revelació de Madrid Fusió 2020, i en 2022 va ser la dona més jove d'Espanya a aconseguir una estrela Michelin.

Esta medalla s'ha atorgat a petició d'Alcaldia.