Els Moros i Cristians van inundar els carrers de Sagunt d'ambient festiu

El cap de setmana previ a la festivitat del 9 d'Octubre ha conclòs amb èxit, i les activitats continuen estos dies amb diferents activitats per a tots els públics
Imagen 1Imagen 2
Les festes dels Moros i Cristians han inundat els carrers de Sagunt d'ambient festiu, en el cap de setmana previ a la festivitat del 9 d'Octubre. Estes festes s'inclouen dins de la programació d'actes del 9 d´Octubre i estan organitzades per l'Associació de Festes de Moros i Cristians de Sagunt, el president dels quals és Mario Aparisi, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i les empreses Lafarge, Fertiberia i Renascitur. Este cap de setmana, continuen els actes que commemoren l'entrada a València del rei Jaume I en 1.238 amb una programació cultural variada de concerts, representacions teatrals, exposicions, desfilades, danses i amb la realització, un any més, del famós Mercat Medieval de Sagunt.

Les comparses de Moros i Cristians amb les seues millors vestimentes i al compàs de la seua música tradicional van protagonitzar les desfilades, les negociacions i la batalla final. Les activitats van començar dijous passat amb la interpretació de la “Despulla del Moro” en l'Església del Salvador, en aquest acte, es va representar la conversió al cristianisme del general del bàndol moro, interpretat per Juan Antonio Pérez Pallarés.

L'endemà, el regidor de l'Equip de Govern, Pepe Gil, va anar l'encarregat de realitzar el pregó de les festes des de la balconada de l'ajuntament de Sagunt, acompanyat per l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, la regidora de Cultura Popular, Remei Torrent, la regidora de festes, María Giménez, altres regidors de la corporació i els abanderats i capitans de tots dos bàndols. Després del pregó, les comparses van desfilar fins a la Antiga Moreria per a gaudir de la “Nit d’olla”. 
 
L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, junt amb els regidors de l'Equip de Govern, Pepe Gil, Pablo Abelleira, altres regidors del consistori i els capitans dels dos bàndols.
 
 
 
El dissabte, els carrers del casc antic de la ciutat es van omplir amb la bellesa de les vestimentes, els maquillatges, les carrosses i la música de l'entrada de Moros i Cristians des de la plaça de la Moreria, passant pel carrer Els Horts, la plaça Cronista Chabret, Camí Reial, fins a la plaça Blasco Ibáñez. Les desfilades van estar formades per tres comparses i per l'antiga comparsa “Califes” que va desfilar per a commemorar el 25 aniversari de la festivitat. A més, en esta desfilada, el grup de “Passió per Sagunt” va realitzar escenificacions en diversos punts del recorregut. Esta desfilada va comptar amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Francesc Frenàndez, la Diputada de Turisme, Pilar Moncho, la regidora delegada de Cultura Popular, Remei Torrent, la delegada de Festes, María Giménez i altres regidors del consistori. 
 
 

  Com a fi de festes de Moros i Cristians, el diumenge, es va representar “el dia de la conquesta” amb les ambaixades mora i cristiana, en el Castell, on es va representar la conquesta de Sagunt pels exèrcits del rei Jaume I el Conqueridor. A este últim acte, també van assistir l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, i els regidors de l'Equip de Govern Pepe Gil i José Manuel Tarazona.
 
Enguany amb motiu del 25 aniversari s'han incorporat diferents novetats. Com la incorporació del grup “Passió per Sagunt” en la desfilada del dissabte i la interpretació per primera vegada de les baralles de les ambaixades en el castell, ja que fins ara solament es realitzava un diàleg i enguany, s'ha representat per un grup especialitzat. A més l'empresa Morvedre Renascitur va posar a la disposició de tots els ciutadans, de forma gratuïta, un tren turístic per a pujar al castell el diumenge des de la plaça Major.