Els XVIII Premis Literaris “Ciutat de Sagunt” recorden a l'escriptor local Jaume Bru i Vidal

L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, va recordar en el seu discurs a l'autor saguntino en el 15 aniversari de la seua mort


Els premiats amb l'alcalde i
la resta de personalitats polítiques / Foto: Juan Higueras

 
 
Divendres passat es van lliurar els premis literaris “Ciutat de Sagunt” en el centre cultural Mario Monreal de Sagunt. Els guanyadors, Francesc Gisbert en narrativa, Jesús Giron en poesia, i Joan Ramon Gironès en teatre, van arreplegar els seus premis en una gala dirigida per la companyia de teatre “Camí de Nora”. El premi de narrativa s'ha recompensat amb 4.000 euros i la publicació de la novel·la, i els de poesia i teatre han rebut 2.000 euros cadascun i es publicaran les obres seleccionades en Onada Edicions.
 
 
A la gala de lliurament de premis van assistir l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, amb el regidor del Gabinet de Promoció del Valencià, José Manuel Tarazona, i altres membres de l'equip de govern (Compromís, Esquerra Unida i ADN Morvedre) i del grup municipal del Partit Popular.
 
 
 L'alcalde de Sagunt Francesc Fernàndez durant el seu discurs / Foto: Juan Higueras
 
L'alcalde va destacar la importància dels premis durant la seua intervenció: “esta és la 18 edició, que s'han consolidat com una dels convocatòries literàries més prestigioses del País Valencià, sens dubte. I estem molt orgullosos.” Fernàndez també va tenir unes paraules per a recordar a l'autor local Jaume Bru i Vidal, escriptor al que aquests premis reten homenatge tots els anys. L'alcalde va assenyalar que ell i la seua generació eren “grans homes i grans dones, perquè gràcies a ells i a elles estem nosaltres ací parlant en valencià i premiant autors que escriuen en valencià. Ells van fer del valencià una llengua moderna i cosmopolita, sense complexos ni prejudicis, una llengua comparable a qualsevol altra de l'àmbit europeu”. D'altra banda, també ha remarcat la importància d'aquest tipus de persones dins d'una societat com l'actual, ja que “sense la creació, sense la reflexió, sense la cultura i la imaginació, estem totalment perduts. Un país sense poetes és un país mort”. L'alcalde ha acabat el seu discurs recordant a l'autor Francesc de Paula Burguera i recitant uns versos de Bru i Vidal.
 
 
Francesc Fernández lliurant el premi a Francesc Gisbert / Foto: Juan Higueras

 
Quant als premiats, Francesc Gisbert ha sigut el guanyador del premi de narrativa amb la novel·la “En un món de bojos”. Gisbert és llicenciat en Filologia i treballa com a professor de secundària en un institut. Ha publicat al voltant de 25 llibres per a tots els públics, i ha rebut nombrosos premis. És l'autor de novel·les com “Els lluitadors” i “A la contra”, i també ha publicat llibres de recerca de la cultura valenciana, a més de col·laborar en l'elaboració de materials didàctics. 

“En un món de bojos” és una novel·la coral, on diversos personatges expliquen una mateixa història des de punts de vista diferents que van completant la trama. Són personatges marginals que tracten de sobreviure en un món marcat per una crisi econòmica i de valors: una científica depressiva, una vídua solitària, una presentadora de televisió en hores baixes, un periodista exconvicto, un informàtic sense treball i un director d'una multinacional sense escrúpols. Tots ells es veuen immersos en una història carregada de crítica social i sentit de l'humor.

Jesús Girón Araque és el guanyador del premi de poesia amb el poemari “Inventari de fragilitats”. Girón és llicenciat en Geografia i Història, en Ciències de l'Educació i treballa en un institut de secundària com a professor de valencià. Ha sigut finalista i guanyador de nombrosos premis. A més de participar en diverses publicacions col·lectives, manté el blog de difusió de la poesia “El Cau de Calpurni” i forma part del Colectiu d’Escriptors del Camp de Túria LletrAEdeta.
“Inventari de fragilitats” no és un poemari d'amor, però parla d'amor. Dividit en quatre parts, tres d'elles tracten el desamor i l'altra de l'amor. El poemari fa un recorregut per les relacions amoroses, tan fràgils i variables
.
El guanyador del premi de Teatre és Joan Ramon Gironès, amb l'obra “La nit ens atrapa”. El premiat és llicenciat en Comunicació Audiovisual i Diploma d'Estudis Avançats (DEA) en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra. A més va estudiar el Master d'Escriptura per a Cinema i Televisió en la Universitat Autònoma de Barcelona. També té estudis d'Interpretació i Dramatúrgia del Col·legi de Teatre de Barcelona i de l'Estudi d'Arts Escèniques El Timbal. En 2006 va fundar la companyia teatral “Els Genis Bojos”, amb la qual ha participat en multitud de mostres i concursos.

“La nit ens atrapa” és la seua tercera obra de teatre. S'ambienta en la Catalunya de principis del segle XX. El Dr.Muntaner, psiquiatre especialitzat en la “degeneració sexual” rep l'encàrrec de “guarir” a l'hereu homosexual d'una família aristocràtica. L'arribada del metge coincidirà amb una sèrie de fets extraordinaris i aterridors que posarà en perill a tots els habitants de la casa.

De les 63 obres rebudes de tota l'àrea lingüística, optaven al XII Certamen de Teatre «Pepe Alba» un total de 14 obres; per al XVII Certamen de Narrativa s'han presentat 16 originals, i en el XVIII Certamen «Jaume Bru i Vidal» de poesia han competit 33 obres. El jurat de poesia està format pels poetes Begonya Mesquita, Antoni Ferrer i Manuel Bellver; el de narrativa pels escriptors Manel Joan Arinyó, Raquel Ricart i Nel•el Navarro. Al seu torn, el de teatre està compost pels professionals de l'escena Lola López, Antoni Ruiz i María Jesús Suárez.

Dins de la setmana dels premis literaris, a més, el Gabinet de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Sagunt va preparar un acte molt especial per al dissabte 14 de novembre. En el Green Espai de Port de Sagunt, a partir de les 22:00 h. va tenir lloc una sessió contínua amb el novel·lista i comptador d'històries Manel Joan i Arinyó, amb una xarrada desenfadada sobre «El fabulós món dels llegendes urbanes». A continuació, la cantautora Eva Gómez, acompanyada per Laura Miñarro, va oferir un concert especial dins del seu gira «Entre la terra i el cel».
 
 
 

Membres de l'equip de govern al lliurament de premis / Foto: Juan Higueras