Fernández: “L'Ajuntament és l'únic que ha complit amb les seues obligacions amb la Fundació que gestiona l'Alt Forn”

La Fundació arrossega un deute de quasi 100.000 euros caust pels incompliments de la resta de patrons. L'ajuntament ha invertit 880.000 € en patrimoni industrial en els últims anys.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, al costat d'altres membres de l'equip de govern, ha afirmat en roda de premsa que “el problema de l'Alt Forn no és una qüestió de diners”, referint-se a l'impagament de 400 euros del segur, sinó “de legalitat”. La Fundació Comunitat Valenciana del Patrimoni Industrial del Port de Sagunt, encarregada de la gestió del monument i presidida per la conselleria de Cultura, compta amb un deute de 100.000 euros que inclou l'impagament de salaris als seus dos treballadors des d'abril de 2014. Per aquesta raó, la fundació no pot rebre més subvencions. Des de l'equip de govern insisteixen que és tot açò el que cal solucionar.

Aquesta fundació funcionava amb les aportacions dels seus patrons, com la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de Sagunt, ArcelorMittal, Fundació Bancaixa, l'Autoritat Portuària de València i el Centre d’Estudis Camp de Morvedre. Des de 2012, la majoria d'entitats privades van deixar d'aportar diners i, a més, la subvenció rebuda per la Conselleria es va reduir de 60.000 euros a 6.000 en els últims anys. Donada la situació, Fernández assegura que “l'ajuntament no és responsable en absolut del succeït ja que és l'únic que ha complit les seues obligacions amb la fundació, anant fins i tot més enllà d'elles, fent inversions que no eren competència d'aquest ajuntament”. En els últims anys, el consistori ha invertit al voltant de 880.000 euros en el Forn Alt, la coberta del Museu Industrial i l'arxiu d'Alts Forns del Mediterrani. Com a exemple, la delegada Mónica Caparrós ha apuntat que l'ajuntament ja porta gastats 90.000 € en la preservació i trasllat dels fons de l'arxiu.
 

L'alcalde ha destacat la seua voluntat per solucionar el problema: “anem a fer funcionar el Museu Industrial i les visites al Forn Alt. Volem que la fundació es pose al corrent de pagament”.

Per la seua banda, el conseller s'ha compromès a convocar a tots els membres de la fundació per a comprovar qui vol continuar finançant-la i assegur-se que compleixen amb les seues obligacions. En cas que aquesta solució no siga possible, Fernández ha mostrat la seua disposició al fet que l'ajuntament es faça càrrec de la gestió d'aquest patrimoni industrial. Per açò, l'equip de govern entén que hauria de comptar amb la transferència de fons corresponent per part de la Generalitat. Una altra possible solució seria que aquesta competència l'assumira directament la conselleria.

L'alcalde assenyala la “mala gestió del Partit Popular com a gran responsable de la situació”. En aquesta línia, Pablo Abelleira, regidor delegat de Patrimoni Cultural, ha criticat la reducció que va fer el govern del PP de les aportacions de la Generalitat a la fundació, que van passar de 60.000 a 6.000 euros.

Teresa García pregunta al Consell
La regidora i diputada autonòmica Teresa García ha preguntat al Consell sobre el deute de la conselleria amb la fundació, les quantitats pressupostades des de 2011 per al seu funcionament i si ha previst algun tipus d'actuació.​