Instituts, Ajuntament i ArcelorMittal presenten el projecte Machina et Schola

Al final de l'acte els alumnes de l'IES Eduardo Merello van mostrar al públic una recreació d'una quadriga romana feta per ells mateixos




 El Centre Cultural Mario Monreal ha acollit la presentació del projecte Machina et Schola. Este projecte que patrocina l'empresa ArcelorMittal compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt, els centres de FP i secundària del municipi i l'assessorament de l'associació Ludre et Discere-Domus Baebia.
 
En l'acte van estar presents l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; el representant de ArcelorMittal, Xavier González; el director de l'IES Eduardo Merello i representant dels centres educatius, Vicente Tomás; i el president de Ludere et Discere, Enrique Martínez.
 
El projecte està patrocinat per ArcelorMittal Sagunt i hi intervenen i col·laboren, a més de l'Ajuntament de Sagunt, a través de la regidoria d'Educació, l'associació Ludere et Discere-Domus Baebia i tots els centres d'educació secundària, batxillerat i formació professional del municipi sent un projecte educatiu d'iniciativa público-privada. A l'acte van assistir els alumnes que han treballat en la primera fase del projecte al llarg del curs 2016-2017.
 
Els instituts participants són: IES Clot del Moro, IES Jorge Juan, IES Eduardo Merello, Secció Jaume I, IES Camp de Morvedre i, en procés, IES María Moliner. Al final de l'acte, els alumnes de l'IES Eduardo Merello van mostrar al públic una recreació d'una quadriga romana feta per ells mateixos.













 
Es tracta d'una iniciativa plantejada per ArcelorMittal que encaixa en l'estratègia de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) de la multinacional de l'acer i que, a més, s'alinea amb el principi de suport als denominats projectes STEM, amb els quals es reforça el coneixement dels alumnes en quatre disciplines acadèmiques: Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques.
 
Quico Fernández ha dit que "aquests projectes, que en la nostra ciutat ja comencen a ser més freqüents i que es van iniciar ja fa algun temps, demostren com de positiu és poder implicar també les empreses que, com Arcelor i unes altres, demostren aqueix concepte de responsabilitat social corporativa en el millor sentit de la paraula. No totes les empreses entenen este concepte de la mateixa manera”.
 
A més, ha afegit que “algunes empreses, entre elles Arcelor, ho han entés perfectament i estan col·laborant d'una manera molt positiva. La implicació dels centres en els projectes que tenen a veure amb la pròpia ciutat i que ens ajuden a mirar al futur és fonamental”.
 
Fernández ha felicitat “el regidor de Educació i Cultura i aquells que estan col·laborant en estes unitats didàctiques perquè tots els alumnes, que són tots els ciutadans del futur, puguen compartir idees, valors, coneixements, i sentir que formem part d'una societat que segurament no serà millor ni pitjor que unes altres, però com a mínim, que sap encarar aquest futur amb dignitat i unió”.


 
El regidor d’Educació, José Manuel Tarazona, ha donat les gràcies a l’empresa ArcelorMittal “per haver confiat com a patrocinador d’aquest projecte en el Ajuntament de Sagunt i en el seu departament d’Educació per a desenvolupar conjuntament amb els cicles professionals de secundària i batxillerat un projecte tan holístic i potent com el que es presenta avui”.
 
Machina et Schola és un projecte pioner i integrador entre els centres formatius de formació professional i secundària del municipi. Aquest projecte, integra alumnat de pràcticament tots els centres educatius de formació professional del municipi, i de secundària i batxillerat, cadascun treballant en equip. S'ha pres com a punt de partida l'època romana i, en concret, els edificis lúdics com va ser el Circ Romà. Sota aquest prisma, els centres de FP i secundària han treballat segons les seues especialitats i àrees formatives en diferents aspectes inherents al Circ Romà en aquest cas”, ha dit Tarazona.


 
Xavier González, representant de ArcelorMittal, ha declarat que la seua empresa “té una vinculació amb Sagunt molt estreta des de fa moltíssims anys. […] Les empreses ens dediquem a produir per a generar riquesa, però esta no s'ha de mesurar solament en termes econòmics. I este és un vessant al qual hem d'anar acostumant-nos. Hem de generar riquesa que es mesure en diners, però també en altres valors”.


 
Durant l'elaboració de la primera fase del curs 2016-2017 s'han diversificat treballs d'informàtica, gestió, administració i logística, de creació artística, d'elaboració de projectes, de transformació, fabricació i muntatge, mecànics i de materials, o recreació històrica audiovisual o tradicional on este projecte pretén construir un relat històric de l'ús del metall, l'acer i les enginyeries en el nostre municipi fins a l'actualitat. Els materials elaborats com la quadriga (biga), les aplicacions informàtiques i altres materials didàctics elaborats, s'exposaran en la futura aula taller de cultura clàssica dirigida a una educació familiar al costat de l'actual Domus Baebia.