L'Ajuntament de Sagunt engega un pla estratègic de participació ciutadana en la ciutat

Amb aquest pla es van a posar a la disposició dels veïns una sèrie de mecanismes perquè participen més directament en el model democràtic. El consistori destinarà una quantitat màxima de 21.000 euros
 
L'Ajuntament de Sagunt engega un pla estratègic de participació ciutadana en el nostre municipi amb l'objectiu d'elaborar un diagnòstic adequat a unes necessitats ciutadanes concretes, per a açò, es van a posar a la disposició dels veïns una sèrie de mecanismes perquè participen més directament en el model democràtic. La intenció final és mobilitzar a la ciutadania per a arribar en un futur a elaborar uns pressupostos participatius que són una eina de gestió de la ciutat, mitjançant la qual la ciutadania pot proposar i decidir sobre la destinació de part dels recursos municipals. El pressupost destinat a aquest projecte serà de 21.000 euros.

El principal objectiu és la participació directa de la ciutadania, amb la finalitat d'establir les principals demandes i preocupacions dels veïns i veïnes en matèria generalment de despeses (activitats, inversions públiques...) i incloure'ls en el pressupost anual de la ciutat, prioritzant els més importants i realitzant un seguiment dels compromisos aconseguits. 

En la roda de premsa el regidor delegat de Patrimoni Pablo Abelleira ha estat acompanyat del regidor de l'àrea de Transparència, Sergio Moreno, i la regidora delegada de Turisme, María Giménez.

El regidor delegat de Participació Ciutadana, Pablo Abelleira, ha explicat que “la Participació Ciutadana ha sigut el principal objectiu des que entrem en el govern. En entrar quasi no existia aquesta àrea i volem ser un referent. La intenció és generar una “ciutadania activa” que participe en la gestió pública de la ciutat posat que tots som responsables del desenvolupament social”. Abelleira també ha volgut agrair “el treball de l'assessora del grup ADN Morvedre, els becaris del pla Forma-t i a les tres empreses que van a treballar en aquest projecte, La Dula, Sagunt Reviu i l'entitat Teseu”.

La primera fase que es va a dur a terme d'aquest pla és la “Fase d'implantació” que tracta d'elaborar un diagnòstic entorn d'unes necessitats. D'una banda la informació tindrà visibilitat pública a través de la pàgina web: www.participasagunto.es , que es va a convertir en una plataforma on obtenir informació i dades de la ciutat a la disposició de forma lliure per a tothom. Des d'aquesta manera es proporcionaran eines per a proposar, deliberar i construir col·lectivament el futur de la ciutat. La intenció d'aquesta etapa és construir un procés obert que possibilite la participació directa de totes les persones, millorant la comunicació entre administració i ciutadania, generant espais d'interlocució entre polítics/as, veïns/as, col·lectius i personal tècnic.

La delegació de Participació ciutadana comptarà amb un grup motor de 6 persones i 3 grups professionals de la participació que es treballaran cadascun d'ells en tres àmbits diferents, serveis socials, econòmic i patrimoni i turisme.

El grup La Dula, realitzarà un diagnòstic participatiu sobre les necessitats i les propostes de millora dels serveis socials de la ciutat, enfocats a la salut comunitària, igualtat de gènere, violència de gènere i col·lectius vulnerables. Tal com ha explicat una representant del grup, una vegada s'analitzen els resultats del diagnòstic es realitzaran debats per a compartir els resultats amb els grups implicats de la ciutat i 5 tallers.

L'entitat Teseu realitzarà “El pla Estel” que conjuntament amb la ciutadania s'encarregarà de millorar el turisme a Sagunt, comptant amb les aportacions dels professionals instal·lats en la localitat, tant de l'àmbit de la cultura, el comerç i el patrimoni. Segons ha explicat un representant de l'entitat l'objectiu és realitzar una reflexió sobre el concepte de Turisme, un diagnòstic, un diagrama de problemes i reflexionar sobre les possibles solucions.

Finalment, Sagunt Reviu, que s'encarrega de l'àmbit econòmic, desenvoluparà un projecte que servirà per a dinamitzar el teixit social professional ciutadà i poder millorar així el desenvolupament local, tenint en compte el potencial de la ciutat. Aquest grup, tal com ha explicat el seu representant, realitzarà un video-matón que consisteix a fer una radiografia de forma creativa per a realitzar un diagnòstic de la ciutat. Actualment es troben realitzant entrevistes a diferents persones, institucions o associacions rellevants la ciutat amb l'objectiu de fer un vídeo documental i un arbre d'agents socials en el qual es plasmen les necessitats del municipi. A més de realitzar un informe per escrit es realitzarà una presentació pública a la ciutadania i una projecció de dita documental.

Aquests tres grups s'encarregaran de la realització de tallers, comissions amb les diferents associacions i grups, fer esdeveniments públics i conferències d'exposició de resultats perquè el govern local puga obtenir un diagnòstic que facilite l'aplicació de les polítiques públiques d'acord amb les necessitats de la ciutadania.

D'altra banda, els becaris del pla Forma-t han desenvolupat un sistema de mapatges que consisteix en una sèrie de mapes muts on els ciutadans poden explicar i assenyalar a manera de joc les coses que necessiten en cada barri o punt de la ciutat.