L'Ajuntament de Sagunt estudia les possibilitats de finançament per a la proposta d'actuació en el Grau Vell. L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, va presentar ahir la proposta d'actuació global del Grau Vell al Comité Assessor per a la Integració Territorial del port de Sagunt: “En aquests moments l'Autoritat Portuària li ha plantejat aquest projecte als Ports de l'Estat i ho han vist amb bons ulls. Ara hem concretat més el projecte i estem treballant a adaptar-lo a les exigències del Ministeri de Foment i aconseguir finançament, no solament quant al 1% cultural de Foment, sinó també d'altres administracions”. En la reunió van estar presents el president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez; el director general, Francesc Sánchez; i el secretari autonòmic d'Infraestructures, Josep Vicent Boira
Segons ha explicat l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, “en l'antic conveni que hem de reescriure l'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària de València, entre el mes d'agost i setembre, un punt important és la connexió i adaptació paisatgística i monumental del Grau Vell, en tres àrees molt definides. D'una banda, es pretén la posada en valor de l'antic port íbero-romà, que forma part de la ciutat des de la seua fundació i és un dels ports més antics d'Europa. Conserva restes i evidències, està perfectament documentat i serà ampliable en el futur”.
Fernández ha assenyalat: “Una altra part importantíssima serà la rehabilitació de la torre i el magatzem, dels segles XV-XVI al XVIII, com a museu que albergarà elements que reflectisquen la vocació portuària, comercial i marinera de la nostra ciutat. A més, és molt important una actuació que suposarà la rehabilitació de tot l'àmbit del Grau Vell, una zona que és molt important i que presenta una degradació per molts motius. Pertany al domini públic marítim terrestre, els habitatges estan en una situació d'usdefruit la majoria i seria necessària una ordenació que recupere l'aspecte tradicional, perquè siga un altre focus d'atracció turística”.
Quico Fernández ha especificat: “Volem implicar a altres administracions, no solament als ports de l'Estat; sinó a la Generalitat, a través de la conselleria de Cultura i altres conselleries; a la universitat; i a altres administracions com la Diputació de València i el Ministeri de Medi ambient, que és el titular de tots aquests terrenys. Quant a la col·laboració amb la universitat, es pretén que l'ampliació de les excavacions estiga emmarcada en un conveni per a la realització d'un taller permanent d'arqueologia. També hem pensat que l'antiga escola del Grau Vell podria ser perfectament un alberg per als estudiants”.
“En definitiva, és una reunió en la qual hem avançat molt en els projectes. S'han definit les aspiracions que teníem i que poden ser una realitat més ràpid del que ens imaginem, ja que al setembre i octubre les podríem tancar. Ha sigut una reunió molt profitosa i crec que podem recuperar l'aspecte d'aquest espai tan singular i especial de la nostra ciutat, tan desconegut pels turistes i alguns veïns, perquè siga un valor més en la projecció patrimonial, cultural i turística”, ha conclòs Fernández.
A més, l'alcalde recalca que en aquesta sessió del Comitè Assessor es van prendre altres acords molt importants: “El moll nord serà zona d'integració port-ciutat, una aspiració que reivindicava Compromís des de fa molts anys, i que es farà en dues fases, en 2017 i en 2022. Una actuació sobre el pantalà que obrirà al públic aquesta part tan important de la nostra ciutat, que inclou el moll pesquer, de tal manera que guanyarem un espai i que serà un atractiu més per a l'oci”.