L'Ajuntament de Sagunt i L'Obra Social “La Caixa” presenten “ExpoCaixa Tecnorrevolució”

Simular la manipulació dels àtoms per a la lluita contra el càncer, conèixer l'estat de relaxació del cervell o ser capturat per la mirada de 64 ulls robotitzats són algunes de les propostes
 
 
L'alcalde de Sagunt, Sergio Muniesa, i el director de l'àrea de negoci de “la Caixa” a Sagunt, José Antonio de la Serna, han inaugurat aquest matí en la plaça Cronista Chabret la mostra “ExpoCaixa Tecnorrevolución”. Una exposició itinerant amb la finalitat de donar a conèixer els avanços de les tecnologies convergents l'aplicació de les quals ha aportat progressos impensables i que podrà visitar-se en el camió ExpoCaixa instal·lat en la Plaça Cronista Chabret, des de l'11 al 22 de febrer de 2015.
 
L'alcalde de Sagunt, Sergio Muniesa, ha agraït a l'Obra Social La Caixa la implicació que té amb la nostra ciutat i ha convidat a tots els ciutadans “a gaudir d'aquesta exposició on van a poder contemplar les innombrables aportacions amb els quals la ciència i la tecnologia han contribuït al progrés i al desenvolupament social. Aquest fet s'ha manifestat produint una autèntica revolució en els avanços tecnològics presents en la nostra vida quotidiana. Al final el fet que la ciència és per a altres, o alguna cosa estranya i solament de científics, doncs es demostra que no és així perquè té una aplicació directa en el nostre dia a dia i d'una forma molt clara i molt entretinguda es pot veure en aquesta exposició”.
 
“Tecnorrevolució” és una exposició interactiva que pretén donar a conèixer les tecnologies convergents: la nanotecnologia, la biotecnologia, les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TICS), i les ciències cognitives (NBIC). Les seues interconnexions estan canviant el món que ens envolta provocant una autèntica revolució en camps tan diferents com la construcció, el transport, l'agricultura, la medicina, l'educació o l'art.
   
  
Moure una bola amb el poder de la ment, endevinar mitjançant un ordinador com es propaga un virus i es produeix una pandèmia, veure com un mini-robot porta un medicament a un punt concret del nostre cos. Simular la manipulació dels àtoms per a la lluita contra el càncer, conèixer l'estat de relaxació del cervell o ser capturat per la mirada de 64 ulls robotitzats són algunes de les propostes de les tecnologies convergents que podran veure els visitants de “Tecnorrevolució”.
 
“ExpoCaixa” és una nova forma d'arribar a les persones. Es tracta d'un espai que posa a l'abast de tots les exposicions itinerants de caràcter divulgatiu per a estimular el coneixement i crear llocs de trobada; és una nova aposta de l'Obra Social ”la Caixa” per a promoure els temes socials, científics i culturals. Una exposició que s'instal·la en l'exterior, en espais cedits per diferents municipis, per a aconseguir una connexió més directa i enriquidora amb els ciutadans. A més, gràcies al seu format, ExpoCaixa permet una instal·lació senzilla, àgil i dinàmica. 
 
Les tecnologies convergents les trobem en tots els llocs, ens faciliten la vida, ens ajuden en el treball, ens observen. En aquesta obra estan presents les quatre tecnologies. Un potent ordinador que realitza milers de complexos càlculs geomètrics per segon, un sistema de visió tridimensional que arreplega imatges mitjançant dues càmeres de video i intel·ligència artificial per a la detecció de rostres són els responsables de cercar i seguir a qualsevol espectador de la sala amb precisió.
 
El visitant ha de situar-se davant del panell d'ulls i observa com detecta el seu rostre. El sistema selecciona aleatòriament a una persona. L'enquadrat per un marc roig, serà seguit per tots els ulls.
 
Tots els mòduls de l'exposició s'han realitzat amb ajuda de les tecnologies convergents. Aquesta convergència tecnològica, amb sòlida base científica, no acaba ací sinó que a poc a poc es podran anar descobrint infinites aplicacions més en la nostra vida.