L'Ajuntament de Sagunt i la l’APV integraran el pantalà en la futura àrea d'accés públic del port marítim de Sagunt

L'alcalde insta Costes perquè cedisca el recinte del Grau Vell abans del 16 d'agost
 


L'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària de València (APV) van acordar ahir iniciar el replantejament del projecte de restauració i recuperació per a ús ciutadà del pantalà  amb la finalitat d'incorporar-lo a la futura nova zona d'ús urbà del recinte portuari.


El primer pas serà realitzar una valoració econòmica del projecte que es realitzarà en el menor temps possible. Així ho van acordar ahir a les oficines del port de Sagunt, el president de l’APV, Aurelio Martínez i l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, en una reunió a la qual també van assistit el director general de l’APV, Francesc Sánchez, el director d'explotació de l’APV, Néstor Martínez; el secretari general de l’APV, Luís Felipe Martínez i el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt, Pablo Abelleira.


Quico Fernández ha destacat que “a Sagunt li interessa rescatar i poder utilitzar la major part possible del pantalà, sent conscient que l'estat de la infraestructura i els costos que van a suposar la seua recuperació van a ser determinants”.


Per al president de l’APV, Aurelio Martínez “la recuperació del pantalà exigirà un esforç econòmic que s'assumirà dins de les nostres possibilitats, sense renunciar a la voluntat del port de propiciar un major coneixement port/ciutat. Sagunt és una ciutat industrial, logística i portuària, i convertir, en la mesura del possible, un emblema tan significatiu com és el pantalà en un espai mirador i de passeig és una bona opció”.

 
 

El replantejament de recuperació del pantalà ha sorgit a partir de la voluntat compartida entre el port i l'Ajuntament d'aprofitar els futurs projectes d'obertura d'espais del nord del port a l'ús ciutadà. D'esta forma, la part terrestre del pantalà adjacent amb el límit portuari podria afegir-se a la futura zona d'ús ciutadà del port i els treballs de restauració se centrarien a partir dels primers pilars sobre l'aigua.


Cal assenyalar que el pantalà està deteriorat pel pas del temps i l'erosió i amb el replantejament del projecte es podrà determinar el grau de corrosió de l'estructura de formigó i dels pilars de ferro submergits en l'aigua.

D'altra banda, en la reunió també es va passar revista a altres projectes en els quals col·laboren l'Ajuntament de Sagunt i l'APV, com és el cas del Grau Vell. Sobre este assumpte, Quico Fernández ha informat que l'Ajuntament està alertant a la direcció general de Costes del temps i oportunitats que es van a perdre de no presentar el projecte de restauració del Grau Vell en el ministeri de Cultura abans del 16 d'agost. “Hem compromés 250.000 euros de l'Ajuntament per a finançar el 25% d'uns treballs en els quals l’APV participarà sobre la base de l'1’5% de les inversions realitzades en l'ampliació del port. Per aconseguir-ho és urgent que Costes aprove la cessió al municipi de Sagunt del recinte del Grau Vell, si no ho fa no arribarem a temps i perdrem totes les opcions d'aconseguir el finançament de Cultura”, ha assenyalat Fernández.