L'Ajuntament de Sagunt reitera, una vegada més, el seu compromís contra la violència de gènere

En el Ple ordinari de novembre es va acordar per part de la majoria de grups municipals unir-se a una declaració conjunta de ratificació de l'adhesió al Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar en la sessió ordinària corresponent al mes de novembre, celebrada dijous passat, una declaració conjunta per part de la majoria de grups municipals en la qual estos mostren el seu compromís amb la igualtat de gènere i ratifiquen la seua adhesió al Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

 

La propuesta va ser una moció refosa entre les presentades per PSOE, Compromís i Partit Popular i va ser signada per tots els grups municipals a excepció de Vox. L'acord va tirar avant amb els vota a favor de PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Iniciativa Portenya, Partit Popular, Ciutadans i Grup sin adscrits, i el vot en contra de Vox.

 

En esta declaració els partits i grups polítics signants reconeixen la gravetat de la violència masclista com un problema polític de primer ordre, de salut pública i com un greu atemptat contra els Drets Humans fonamentals i, per això, ratifiquen el seu compromís amb el Pacte d 'Estat contra la Violència de Gènere al mateix temps que recorden i defenden la needitat de continuar avançant en el seu desenvolupament i promoure accions globals consensuades que garantisquen la continuïtat de les politiques dirigides a l'eliminació de les normes socials discriminatòries i el reforç de los programes de prevenció i lluita contra la violència masclista.

 

« Assumim la responsabilitat en el procés d'intervenció amb víctimasimes de violència masclista i defencem el principi de reparació en totes les seues fases », es trasllada en el manifest, que alerta sobre l'augment dels assassinats masclistes i mostra la preocupació dels grups signants davant la violència vicària i el desemparament que patixen les persones que queden òrfenes a causa d'esta xacra.

 

L'acord reclama que es garantisca la igualtat de gènere i els drets de les dones com a element clau per a afermar la recuperació social i econòmica de totes les persones a nivell global i demanda la implementació de projectes i programes locales que asseguren la igualtat de gènere en l'ocupació i el support a l'esperit empresarial de les dones, com por ejemplo mesurades per a preservar la seua independència econòmica i previndre la violència de gènere. « Manifestem novament la nostra preocupació per les altes tax de treball temporal de les dones, que unit a la destrucció i la caiguda de l'ocupació advertixen d'un perillós augment de la bretxa de gènere », s'assegura en el comunicat.

 

Los signants de els grups municipals conviden a totes les entity locals a adherir-se a esta declaració i se sumen a totes les veus que clamen per un futur en igualtat.

La proposta per a l'aprovació d'este manifest es va presentar en tres proposicions d'acord different per part de PSOE, Compromís i Partit Popular amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, la jornada del qual coincidia amb la sessió ordinària del Ple, el 25 de noviembre i que van ser refoses en una sola.

 

En este sentit, l'argumentari es fa ressò del « compromís amb la igualtat i contra la violència de gènere» renovat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies així com dels ultims avanços en matèria de lluita contra les violències masclistes a nivell estatal, des dels preceptes per a la igualtat real i efectiva recollits en la Constitució Espanyola de 1978 fins al Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere aconseguit en 2017 «gràcies a la consciència social i al rebuig de la ciutadania », passant per l'aprovació en 2004 de la Llei orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, entre altres.

 

« En tot moment les entats locals hem estat, i continuem estant, al costat i del costat de les víctimasimes, impulsant el debat polític, donant support a la legítima reivindicació del dret de les dones a no patir cap mena de violència i abordant, des d'un enfocament multidisciplinari, la planificació de les polítiques locals, l'acompanyament integral a les víctimaimes i el desenvolupament de mesures de sensibilització i prevenció dirigides al conjunt de la ciutadania », subratlla l'exposició de motius, que reserva un especial i sentit grabar a María Soledad, la dona que va ser assassinada per la seua exparella el passat 9 de maig, per la proximitat del seu cas.

 

« Malgrat tots els esforços, la històrica desigualtat entre dones i homes continúa afectant no sols la seua integritat física sinó al reconeixement de la seua dignitat », es lamenta en l'acord aprovat.

 

Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

 

La jornada del 25 de novembre va ser declarada inicialment a Llatinoamèrica com a Dia Internacional de No Violència contra les Dones en honor a Minerva, Pàtria i María Teresa Mirabal, tres germanes dominicanes opositores al règim de Rafael Leónidas Trujillo que van ser assassinades per ordre d 'este dictador en eixa data de 1960. Va ser en 1980, vint anys més tard, quan les Nacions Unides van declarar esta mateixa efemèride a nivell mundial tal com la coneixem hui dia: el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona.