L'Ajuntament de Sagunt sol·licita a la Generalitat que destine 100.000 euros per a solucionar el problema de la Gola de l'Estany

Els temporals de Llevant provoquen que el mar diposite grava en la Gola, fent que aquesta no puga evacuar les aigües procedents de les sèquies
Imagen 1Imagen 2
La Junta de Govern Local ha aprovat sol·licitar ajuda tècnica i econòmica a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, amb una estimació inicial de 100.000 euros, per a que aquesta instal·le una turbina i comportes noves en la Gola de l'Estany i que així aquesta puga complir amb la seua finalitat.
 
En declaracions de Francesc Fernández, alcalde de Sagunt: “esta ajuda que hem demanat és una de les peticions que des de fa molts anys s’estan fent des de l’ajuntament i també per part dels agricultors. Busquem evitar que hi haja un perjudici per a l’economia: o bé perquè entre la mar dins de la marjal o bé perquè hi haja una inundació no desitjada. En eixe sentit, en l’entrevista que tinguérem fa unes semanes amb el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, es van comprometre a esta inversió i per a nosaltres, evidentment, és una molt bona notícia”.
 
Foto d'arxiu de la Gola de l'Estany.
 
Des de fa anys, l'Ajuntament de Sagunt ha de desemborsar una important quantitat de diners per a desembossar aquesta Gola, limítrofa amb el terme municipal de Quartell, ja que, cada vegada que es produeix un fort temporal de Llevant, l'aigua del mar entra per ella dipositant grava, la qual cosa impedeix que complisca amb la seua funció d'evacuar les aigües procedents de les sèquies del Rei i de Quartell. Per açò, el consistori considera necessària la instal·lació de noves comportes, que impedisquen l'entrada de l'aigua del mar i el dipòsit de la grava, i una turbina amb la qual poder evacuar les aigües que arreplega la Gola, sobretot en cas de pluges torrencials.
 
Amb aquesta mesura l'Ajuntament espera solucionar definitivament aquesta problemàtica, la qual cosa, a més, suposaria un estalvi de varis milers d'euros anuals per part del consistori que, solament l'any 2011, va haver de destinar 20.000 euros a solucionar temporalment aquest problema, malgrat el fet que la Gola està situada en zona de Domini Marítim Terrestre i, per tant, depèn de Costes.