L'Ajuntament i Aigües de Sagunt clausuren l'exposició ‘Sagunt, fets d’aigua’ després de la visita de més de 1.400 persones

Després de l'acte de clausura, es va procedir a la solta de tortugues en la platja del Port de Sagunt, coordinada per l’Oceanogràfic de València


 
Este matí l'Alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el conseller delegat del grup Aigües de València, Dionisio García, han clausurat oficialment ‘Sagunt, fets d’aigua’. L'exposició va estar oberta al públic des del 10 de novembre fins al 22 de desembre, en el Centre Cívic del Port de Sagunt i va ser visitada per més de 1.400 persones, destacant especialment l'assistència dels centres escolars i dels veïns del municipi.
 
La clausura de l'exposició ha sigut al mateix temps un homenatge al comissari i historiador saguntí, Manuel Civera, així com a Federic Aznar, qui va plasmar en imatges tot el patrimoni hidràulic del municipi, en col·laboració amb Civera, i que va morir recentment. La seua esposa, Gema Orellana, ha arreplegat una fotografia amb la qual Aigües de Sagunt li ha obsequiat com a record de la seua col·laboració.
 
“Hem tingut la gran sort de comptar amb persones que han treballat de manera absolutament desinteressada, per amor al seu poble i la seua història. I en este cas hem tingut a dos de les grans persones que ho fan: Manolo Civera, que és la persona que més coneix la nostra ciutat, moltes vegades tot allò que ni tan sols apareix en els llibres. I que des de fa anys està treballant en molts àmbits de la Història, però d'una manera molt interessant en tot el que és el procés de l'aigua després de 2.500 anys d'història. Com hem portat l'aigua, crescut i progressat fins hui en dia”, ha dit Fernández.
 
A continuació, l'alcalde ha recordat a Federic Aznar, “que és qui ens ha obert els ulls a través del seu objectiu. És eixa persona que, en qualsevol circumstància, siga esta exposició, siga la Escola en Valencià, siga la Setmana Santa, en qualsevol acte que es feia en este poble sempre estava Federic amb la seua càmera generosament col·laborant perquè poguérem conèixer amb els ulls la bellesa de tot allò que tenim. I per tant ací li hem de rendir un especial homenatge a la seua figura, absolutament imprescindible i insubstituïble, i que estiga on estiga sàpia que li estimem i que sempre trobarem a faltar el seu treball i la seua generositat”.
 
“És un treball molt important que no solament ha servit per a explicar de manera general el cicle de l'aigua, un tema tan important, sinó també quina ha sigut la història de l'aigua. Perquè la història de l'aigua a Sagunt és la història de la ciutat”, ha declarat Quico Fernández.
 
 

 
D'altra banda, l'estudiant Selena González, del CEIP Baladre del Port de Sagunt, va arreplegar el premi del concurs de dibuix organitzat per Aigües de Sagunt amb motiu de l'exposició i que va comptar amb la participació de més de 200 alumnes dels diferents centres educatius. A més del trofeu acreditatiu, este guardó permetrà a tots els alumnes d'esta classe del CEIP Baladre realitzar una visita al Oceanogràfic de València, en pròximes dates.
 
Referent a açò, l'alcalde ha destacat la participació d'estos xiquets, “perquè entenguen la importància de l'aigua”. Posteriorment l'alcalde va fer lliurament del premi del concurs a l'alumna guanyadora. Després de l'acte de clausura, es va procedir a la solta de tortugues en la platja del Port de Sagunt, coordinada per l’Oceanogràfic de València.
 
 



 
‘Sagunt, fets d’aigua’ ha complit un doble objectiu com és, d'una banda, divulgar la riquesa de tot el patrimoni hidràulic de Sagunt i el Port de Sagunt i, per una altra, ampliar la consciència de la qualitat de l'aigua que es consumeix, així com fomentar un ús adequat i responsable entre tota la ciutadania.
 
Dionisio García, conseller delegat de Global Omnium/Aguas de Valencia i vicepresident d'Aigües de Sagunt, va reconèixer que les conclusions d'esta exposició “han sigut summament positives i considere que ha servit perquè tots els ciutadans del municipi de Sagunt coneguen i aprecien la seua història”.
 
Així mateix, va continuar asseverant que conèixer “l'ímprobe treball de les generacions passades per a facilitar que tot el municipi tinguera aigua i, posteriorment, les inversions i projectes que estem duent a terme des d'Aigües de Sagunt en col·laboració amb l'Ajuntament, contribuiran a valorar per part de la ciutadania la gestió òptima dels recursos hídrics que estem duent a terme i que, de ben segur, contribuiran a la prosperitat i desenvolupament del municipi”.
 
L'exposició, desenvolupada per un equip multidisciplinari de professionals, va comptar amb un fons documental de més de 2.500 fotografies, hores de pel·lícules i vídeos, a més d'importants documents històrics i patrimonials, molts d'ells rescatats del passat, gràcies a una àrdua tasca de documentació i restauració. L'exposició va comptar amb diverses àrees tematitzades, convenientment identificades:
 
• MÉS D'UN SEGLE DE VIDA
 
Esta secció suposava un recorregut per la història de Sagunt i del Port de Sagunt, posant l'accent principalment en els principals esdeveniments i canvis esdevinguts durant l'últim segle. Durant esta visita en el temps, el visitant va poder descobrir diferents moments i testimoniatges del passat com la creació de la Fàbrica, les gents del Camp de Morvedre, les instal·lacions hidràuliques del municipi, la riuada de València, les desgràcies de la Guerra Civil, l'enterrament de Blasco Ibáñez, etc.
 
• PASSAT, PRESENT I FUTUR: EL REPTE DE L'AIGUA
 
Diferents veïns del municipi van deixar testimoniatge de vivències del passat i com va ser de complex el seu proveïment, a més de posar en valor la situació actual i futura d'este. D'altra banda, notables especialistes en diversos camps dels recursos hídrics com Arturo Larena, Manuel Toharia o Fernando Morcillo, entre uns altres, van donar la seua opinió sobre l'ús racional de l'aigua i van reflexionar sobre les exigències del futur.
 
• COM ES PROVEEIX SAGUNT?
 
Mitjançant fotografies panoràmiques realitzades ad hoc i pantalles tàctils de gran format, es van localitzar les infraestructures hidràuliques més representatives, antigues i modernes, que garanteixen el proveïment al municipi.
 
• DIDÀCTICA DE L'AIGUA
 
L'exposició va reconèixer i va transmetre al ciutadà la importància del cicle de l'aigua en les nostres vides així com les tècniques que fan possible que esta arribe a les nostres cases. Un lloc on es va poder descobrir de forma amena i didàctica els diferents mitjans amb que es tracten els recursos hídrics que després s'empren en l'agricultura, la indústria i en els nostres domicilis.
 
• RESPONSABILITAT SOCIAL
 
“Sagunt, fets d’aigua” va mostrar al visitant diversos exemples de compromís i de com la Fundació Aigües de València i la Fundació Oceanogràfic duen a terme diversos projectes de voluntariat per a recuperar l'ecosistema autòcton de la ribera del Turia o com es realitza la reintroducció de les tortugues capturades pels pescadors i recuperades en l'ARCA del Oceanogràfic.