L'ajuntament ofereix alternatives a les cucanyes amb ànecs vius

Proposa que s'utilitzen ànecs de plàstic i de goma amb premis a l'interior. Una alternativa per a complir amb la legalitat vigent.
 


 
L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, ofereix com a alternativa a la Federació de Penyes del Port de Sagunt que organitza les cucanyes amb ànecs vius que es utilitzen ànecs de plàstic o de goma amb premis a l'interior, que són un gran incentiu per als participants en la festa. Segons l'alcalde, es tracta d'una experiència que “ha tingut molt èxit en altres llocs on se celebraven cucanyes amb animals vius com les nostres, com és el cas d'Almenara, el Grau de Castelló, Benifaió, Benicarló, Altea, el Grau de Gandia o Xàbia, entre unes altres. De fet, les nostres són les úniques cucanyes del País Valencià que se celebren amb ànecs vius. Estem disposats a col·laborar econòmicament amb els premis, per descomptat, la nostra intenció és que les cucanyes continuen celebrant-se”.
 

Francesc Fernàndez ha ressaltat que des de l'Ajuntament s'han valorat totes les alternatives possibles per a assegurar la seua continuïtat i, al mateix temps, complir amb la legalitat vigent. En aquest sentit, “ens ha cridat l'atenció que en alguns llocs la substitució d'ànecs vius per ànecs de plàstic o de goma amb premis a l'interior ha sigut un incentiu per a incrementar la participació en les cucanyes. S'han implicat molt més els xiquets i els joves”.   

L'alcalde de Sagunt respecta molt la tradició i vol consensuar una alternativa amb els penyistes Però “l'Associació Nacional per a la Protecció i el Benestar dels Animals (ANPBA) aquesta disposada a denunciar de nou i podem cometre un flagrant delicte de prevaricació després d'una sentència en ferma del Tribunal Superior de Justícia del 2006 i una dècada de sentències que desautoritzaven les cucanyes. És un tema judicial molt seriós. A més, s'han interposat tres multes a l'Ajuntament de Sagunt, dos de 45.000 euros i una de 30.000”.
 
Francesc Fernàndez espera que les penyes i l'Ajuntament arriben finalment a un acord per a continuar amb aquesta antiga tradició. Però cal “adaptar-la als nous temps com s'ha fet en altres localitats del nostre entorn i cercar alternatives realistes perquè la festa continue celebrant-se cada any”.