L'Equip de Govern insisteix novament en el rebuig de l'arribada del vaixell saudita Bahri Abha si transporta material armamentístic

L'Equip de Govern exigeix més informació sobre l'arribada d'este vaixell i del material que transporta i rebutja la seua escala en el port marítim

Segons s'ha informat des d'Amnistia Internacional València, el vaixell Bahri Abha de la naviliera estatal saudita Bahri té prevista la seua arribada al port marítim de Sagunt demà, dissabte, 4 de febrer. Des de l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Sagunt han fet una declaració conjunta en la qual s'insisteix novament en el rebuig de l'escala del vaixell a Sagunt en el cas de transportar material armamentístic

A causa de les últimes notícies que parlen sobre l'arribada del vaixell de càrrega Bahri Abha, l'Equip de Govern denuncia la falta d'informació i exigeix que es compartisca amb l'Ajuntament informació sobre l'escala del vaixell i el material que transporta. Cal destacar que el mateix vaixell ja ha atracat a Sagunt en ocasions anteriors, totes elles, amb el rebuig tant de l'Ajuntament, com d'institucions, organitzacions i ciutadanes i ciutadans.

En eixe sentit, Amnistia Internacional (AI) també ha dirigit una carta al Govern per a demanar explicacions sobre la seua càrrega i exigeix a l'Executiu que no autoritze el trànsit d'este vaixell ni l'eventual càrrega d'armes a Sagunt «a causa del risc substancial que s'utilitzen per a cometre o facilitar la comissió de crims de dret internacional a Iemen per part de la coalició encapçalada per l'Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs».

A més, en cas de ser cert que el vaixell transporta material armamentístic, l'Equip de Govern, format per PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida continua considerant que «el port marítim de Sagunt és un port obert a tota mena de mercaderies i negocis, però en cap cas ha de convertir-se en un port per al comerç internacional de material armamentista, especialment quan desconeixem l'ús final que es podria donar a aquest material». Per este motiu, des de l'Equip de Govern «rebutgem enèrgicament que el nostre port marítim s'utilitze per al transport internacional d'armes que puguen acabar en conflictes bèl·lics, així com per a la realització de maniobres militars».

D'altra banda, fa referència a la presència d'una regasificadora i una empresa de fertilitzants i productes tòxics, per la qual cosa «l'entrada d'esta mena de mercaderies augmentaria considerablement el risc de la població i tot l'entorn. La pau i la vida d'altres éssers humans no pot dependre de l'interés per obtindre un benefici econòmic», ha afirmat.

Així mateix, des de l'Equip de Govern es destaca que Sagunt és «una ciutat acollidora que dona suport a la pau». En cas de confirmar-se que el material és armamentístic i es dirigix a l'Aràbia Saudita, «expressem la nostra profunda preocupació perquè puga ser utilitzat en la guerra del Iemen, una guerra civil amb agents internacionals implicats en la qual les Nacions Unides han denunciat crims de guerra i ha establit que l'Aràbia Saudita, Emirats Àrabs, el govern yemenita i els rebels hutíes han violat els drets humans internacionals».

Per este motiu, Amnistia Internacional València, junt d'altres organitzacions, anuncia que ha organitzat una concentració demà, 4 de febrer, a les 11.30 hores en la plaça de les Hores de port de València (al costat de l'edifici del rellotge) per a protestar contra estes escales perquè el vaixell Bahri Abha siga l'últim que atraca a València i que es paralitzen els enviaments d'armament a l'Aràbia Saudita, «país que no respecta els drets humans, la qual cosa contravé el Tractat sobre el Comerç d'Armes que es va convertir en norma de dret internacional el 24 de desembre de 2014 i que l'Estat Espanyol ha ratificat».

Finalment, cal recordar que el ple de la Corporació Municipal va adoptar dos acords per majoria absoluta, un el 23 d'abril i un altre el 28 d'octubre de 2021, manifestant la seua disconformitat en termes similars.