L'equip de govern municipal presenta una proposta de pressupost per a 2023 de més de 94,2 milions d'euros

El capítol d'inversions ascendix a 14,9 milions, les despeses en compra de béns corrents i servicis a 34,5 milions i el de personal a 33,8 milions

L'Equip de Govern municipal de l'Ajuntament de Sagunt, format per PSOE, Compromís i EU, ha presentat este dimarts la proposta de pressupost municipal per a este exercici de 2023. L'avanç contempla un pressupost total de despeses de 94.236.413,39 euros, i un pressupost d'ingressos de 95.601.007,28 euros ja que es contempla en superàvit inicial.

Este matí, el regidor delegat d'Hisenda, Javier Raro, ha presentat la proposta als grups polítics municipals i posteriorment l'ha presentada als mitjans de comunicació, junt als regidors de l'Equip de Govern Pepe Gil i Roberto Rovira. En els pròxims dies es tornarà a reunir la comissió municipal que tracta els assumptes econòmics de la qual formen part els grups polítics i es presentarà al Consell Econòmic i Social, en el qual participen els agents socials de la ciutat. Posteriorment el projecte de pressupost es presentarà a Sagunt i Port de Sagunt en sengles audiències públiques.

Després d'això, la idea és aprovar els pressupostos definitius en un ple extraordinari que es preveu celebrar en este mes de febrer. Respecte a les despeses previstes, 33.840.000 euros seran en remuneracions del personal, 34.560.933 euros en la compra de béns corrents i servicis, 358.000 euros en interessos, 6.071.060 euros en transferències corrents, 14.970.045 d'inversions reals i 4.183.374 euros en la variació de passius financers (amortització de deute), entre altres, la qual cosa fan un total de 94.236.413 euros previstos en despeses.

Per a fer front a les despeses nomenades anteriorment, l'Ajuntament ha presentat els diferents ingressos previstos, compostos per 36.220.000 euros en impostos directes, 4.797.000 euros en impostos indirectes, 13.438.201 euros en taxes i altres recursos, 29.340.988 euros en transferències d'altres administracions, 907.000 euros en ingressos patrimonials, 3.659.858 euros en l'alienació d'inversions reals (venda de solars) i 7.165.958 euros de la variació de passius financers (préstec), entre altres, la qual cosa suma un total de 95.601.007 euros en ingressos.

El regidor d'Hisenda, Javier Raro, ha destacat que «confiem a aprovar els pressupostos en este mes» i ha explicat que el retard de la seua aprovació es deu a «les negociacions i la necessitat de conéixer tots els resultats de l'any 2022 per a poder realitzar un pressupost realista». A més, ha recalcat que es tracta d'un pressupost «continuista i amb vocació social».

Així mateix, ha explicat que les inversions es financen principalment amb una operació de préstec, la venda de solars i les subvencions rebudes per part de les de les diferents administracions. També ha indicat que «les despeses dels departaments s'han mantingut o s'han reduït un 10%». Respecte al préstec previst d'aproximadament 7.100.000 euros, el regidor d'Hisenda ha assenyalat que es podrà sol·licitar gràcies a que «el poden abordar arran de la reducció dels deutes», així com a la previsió de la liquidació positiva de l'exercici de 2022, encara que les dades definitives es coneixeran al març.

A més, Javier Raro s'ha referit al fet que les inversions es componen principalment per accions destinades a la millora de l'accessibilitat, patrimoni, esport, medi ambient, igualtat, transició energètica i fotovoltaiques, entre altres. En este sentit, ha destacat que és un «gran repte arribar a executar totes estes inversions» i ha conclòs indicant «que tenim un esborrany treballat i ara escoltarem les aportacions de l'oposició, la ciutadania i les associacions per a aprovar-lo».

D'altra banda, el regidor Pepe Gil ha recalcat la «importància dels servicis que es presten i de les inversions sense modificar les taxes ni impostos». A més, ha aclarit que l'aprovació de l'esborrany ha arribat tard, però no ha sigut per diferències entre grups, sinó per la incertesa de les dades de l'any anterior i si anava si pot ser l'operació de préstec.

Gil ha destacat la subvenció del Fons FEDER a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Integral i Sostenible (EDUSI) en un 50% i de l'aportació municipal de l'altre 50% per a diferents actuacions i les «inversions públiques en construcció i entorn de vies públiques i accessibilitat». Finalment, ha afirmat que «a pesar que hi ha moltes qüestions que es volien incorporar, hem sigut realistes i l'important és poder executar el màxim possible i que l'equip de govern que entre puga acabar les que estan en marxa».

El regidor Roberto Rovira ha explicat que hi ha hagut «sintonia» per part de les tres forces polítiques per a arribar a un acord que «beneficia a tots, veïns i veïnes, sense pujar els impostos». També ha destacat l'augment, gràcies a les subvencions, del 30% en serveis socials, 50% en igualtat i en personal, «a causa de l'aposta que es fa des de l'Ajuntament pel sector públic, gestionant de manera directa servicis com a socorrisme o els monitors de joventut».

Així mateix, ha recalcat que «el nivell de deute és més que assumible per a poder pagar el préstec, la qual cosa generarà riquesa i llocs de treball». A més, ha destacat que «l'equip de govern següent tindrà suficients fons per a realitzar inversions».