L'equip de govern proposa al ple declarar a Sagunt com a ciutat acollidora de refugiats

El departament de Cooperació, en col·laboració amb el de Serveis Socials, proposarà en el ple de demà que Sagunt siga declarada ciutat acollidora davant una situació de crisi humanitària en solidaritat amb els refugiats que fugen de la guerra
Imagen 1
Una iniciativa impulsada pel departament de Cooperació, en col·laboració amb el de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt, declararà al nostre municipi com a ciutat acollidora i la seua disposició a ajudar i acollir com a ciutat refugie a les persones que fugen de la guerra i la persecució en els seus països i sol·liciten asil en la Unió Europea. Esta proposta es presentarà al ple demà dimarts dia 8 amb la intenció de ser aprovada amb el major consens possible. 
 
Així doncs, es proposen com a mesures la creació d'un grup de treball entre els serveis socials municipals com CEAR (Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat) Creu Roja i amb organitzacions locals, per a poder acollir a persones refugiades en el municipi.
Així mateix, es presentarà al ple la voluntat de preparar certs llocs d'acolliment, preferentment de propietat municipal, per a poder acollir a persones refugiades en el municipi, així com coordinar l'ajuda i acolliment en cas de famílies del municipi. A més, es pretén destinar una partida econòmica per a poder dur a terme estes actuacions i per a col·laborar amb les organitzacions que treballen en l'acolliment a persones refugiades.
 
Guillermo Sampedro, delegat de Cooperació, ha declarat que “ni el Parlament Europeu ni el nostre poden seguir de vacances i callats mentre el drama en el Mediterrani augmenta dia després de dia” i ha manifestat en la proposta l'exigència que les institucions europees escometen el debat d'aquest problema per a abordar de forma real el drama que estan vivint centenars de milers de persones. “L'Ajuntament de Sagunt no pot quedar-se impassible davant està catàstrofe humanitària”, ha afegit.
 
L'equip de govern de l'Ajuntament ha traslladat aquesta proposta a la resta de grups polítics del municipi amb la finalitat d'informar sobre l'assumpte i aconseguir el major consens en el ple de matí. 
 
En aquesta proposta, l'Ajuntament de Sagunt exigeix a la Unió Europea i als seus Estats membres, la necessitat de desenvolupar una nova política d'asil i migració europea, on es prioritze a les persones i els drets humans, així com també l'engegada d'una operació de rescat i salvament eficaç evitant més morts en el Mediterrani. Considera necessari, a més, que s'habiliten vies legals i segures que garantisquen l'accés al dret d'asil a les persones refugiades que hagen d'emprendre travessies mortals per a obtenir protecció en un país segur, és per açò que proposa que es reforcen els programes d'assentament tenint en compte el nombre de refugiats existent, de forma equitativa i solidària entre tots els estats. 
 
L'equip de govern ha considerat la necessitat de treballar a nivell local per a donar solució a aquest problema, tal com han fet també ajuntaments com els de València, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Sabadell, doncs durant les travessies pel Mediterrani han mort més de 2.500 persones, segons les dades publicades per l'ONU. L'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha comunicat que aquests conflictes han provocat una xifra rècord de 59 milions de refugiats, superant les xifres de la Segona Guerra Mundial.