L’exposició 'Prietas las filas. Vida cotidiana y franquismo' podrà visitar-se des del divendres al Centre Cultural Mario Monreal

L'exposició, del 24 de març al 23 d'abril, permet analitzar l'omnipresència dels símbols i les consignes d'un règim totalitari en la vida quotidiana, en l'educació o en els rols de gènere


Prietaslasfilas

El Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt acollirà, del 24 de març al 23 d'abril, l'exposició Prietas las filas. Vida cotidiana y franquismo, que arriba a la ciutat de la mà de L’ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, i ha sigut organitzada per l’IES Clot del Moro, amb la col·laboració de les regidories de Memòria Històrica i de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc el mateix divendres 24 de març en el Centre Mario Monreal a partir de les 18.30 hores. Eixe mateix dia, també tindrà lloc una xarrada a càrrec de José María Candela, comissari de l'exposició, sobre els mecanismes d'adoctrinament del franquisme, la seua política de propaganda i la construcció d'un sentiment i una memòria nacional nova, basada en els tres pilars del règim, Falange, Exèrcit i Església.

Els protagonistes de l'exposició són objectes de l'època que ens permeten analitzar l'omnipresència dels símbols i les consignes d'un règim totalitari en la vida quotidiana, en l'educació a les escoles o en els rols de gènere en els escenaris privats i públics. La cultura material del franquisme es convertix en un exemple paradigmàtic de les polítiques d'adoctrinament, censura i repressió que van caracteritzar la gran maquinària que el règim militar franquista va instaurar a Espanya. Es reflectix, doncs, la influència del règim franquista i l'assumpció dels seus valors per part de la societat espanyola.

L'objectiu principal és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per a donar a conéixer, especialment a les generacions que ja han nascut en democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a reescriure la història del nostre passat més recent i per a legitimar-se.

L'exposició ha sigut comissariada per Andrea Moreno, gestora de patrimoni i doctora en arqueologia, i José María Candela, conservador del Museu Valencià d‘Etnologia, entitat que ha produït l'exposició.