La Casa Penya acomiada l’hivern amb una activitat teatral sobre canvi climàtic

Natura i marjal al centre d’educació i voluntariat ambiental d’Almardà-Almenara

Durant els mesos de gener, febrer i març La Casa Penya ha tornat a ser el punt de trobada de les amants de la natura a la marjal d’Almardà-Almenara. Concretament, este hivern, vora tres-centes persones han passat per este centre d’educació i voluntariat mediambiental per a gaudir i aprendre dels nostres aiguamolls, gràcies a les visites guiades dels diumenges i les sis activitats especials organitzades per Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt.

El diumenge 21 de gener començava la programació d'activitats hivernals de La Casa Penya amb una jornada d'anellament en família. Eixe dia, unes seixanta visitants de totes les edats van descobrir en què consisteix i per a què serveix este mètode científic d'estudi de l'avifauna, de la mà del Grup Au d'Ornitologia, entitat encarregada d'executar esta tasca a la marjal d'Almenara. En total, van anellar huit ocells: cinc mosquiters comuns (Phylloscopus collybita), una xitxarra mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), un rossinyol bord (Cettia cetti) i un teuladí (Passer domesticus).

La segona activitat va ser el dissabte 3 de febrer, quan, amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, La Casa Penya va acollir un col·loqui amb expertes i experts sobre possibles òrgans de gestió per a la marjal d'Almenara. Josep Maria Martínez, tècnic de l'Ajuntament d'Almassora i del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars; Eva Tudela, representant d'Acció Ecologista-Agró en la Junta Rectora del Parc Natural de l'Albufera de València; i Ángel Bereje, educador ambiental del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sagunt van ser els ponents d’este col·loqui.

Gràcies a esta convocatòria una trentena de persones pogueren debatre i reflexionar amb els ponents convidats sobre quins òrgans de gestió, processos, ferramentes i models de decisió i participació millorarien la conservació de la marjal d’Almenara, aiguamoll Ramsar i ZEC (Zona d’Especial Conservació) de la Xarxa Natura 2000.

Més endavant, el diumenge 11 de febrer, desenes de famílies tingueren l'oportunitat d'aprendre sobre la gran biodiversitat que alberga la marjal amb un contacontes infantil a càrrec de Ninya Cristal. En esta ocasió mitjançant el relat Peripècies d'un Samaruc Valent, que narra la història del peixet més emblemàtic i amenaçat de les zones humides valencianes.

Dues setmanes després, a La Casa Penya tingué lloc la quarta activitat especial de l’hivern orientada a promoure el comerç local i responsable. Així, el dissabte 24 de febrer, Joana Airet, de la revista Opcions, va il·lustrar als participants amb un taller d'activistes de consum conscient, organitzat amb la col·laboració de La Tenda de Tot el Món. Una jornada de la qual es van participar quaranta persones i que va finalitzar amb una visita guiada per la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, custodiada per AE-Agró, amb Enric Amer com a guia.

El mes de març ha estat marcat per les últimes activitats especials de la programació d'hivern. D'una banda, el dissabte 9 de març, més d'una vintena de veïnes de la zona van celebrar el Dia de la Dona per la marjal d'Almardà. Acompanyades per Celia Peris van descobrir els treballs i les tasques que han desenvolupat les dones a la marjal al llarg de la història. Una mirada imprescindible per a comprendre com el paper de les dones ha contribuït a l'evolució i la bona conservació d'estos ecosistemes, i també per a conéixer l'aprofitament tradicional que s'ha fet de les marjals.

Finalment, el passat diumenge, 24 de març, La Casa Penya es va convertir en l'escenari d'un taller teatral impartit per les artistes de la companyia professional de teatre polític La Canadiense sobre canvi climàtic. Una formació emmarcada en l'obra 2030, recentment estrenada pel grup d'arts escèniques, i a través de la qual es va fer una crítica al desequilibri creixent dels ecosistemes i els seus processos naturals, convidant als participants a imaginar un futur diferent del que sembla estem abocades pels impactes del canvi climàtic.

A totes estes activitats de cap de setmana a La Casa Penya cal sumar les visites guiades dels diumenges, a més a més dels dilluns de voluntariat sènior, els dimecres i dijous escolars, i les visites per a grups d'adults dels divendres.