La companyia teatral Hongaresa Teatre celebra el seu vintè aniversari amb una variada programació d'actes

Les activitats culturals, organitzades en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, començaran demà amb la inauguració d'una exposició


La companyia teatral Hongaresa Teatre celebrarà el seu vintè aniversari amb diversos actes organitzats en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt. Les activitats culturals, entre elles una exposició i diverses representacions teatrals, tindran lloc en el municipi, ja que és seu de la companyia i lloc de residència d'alguns dels seus membres, així com de part de l'equip artístic i tècnic. 

 
La programació s'ha presentat hui en una roda de premsa que ha tingut lloc en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt i que ha comptat amb l'assistència del regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, i de diversos membres de la companyia: dos dels fundadors, Paco Zarzoso i Lola López, i l'actor Pep Ricart. 
 
El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, ha destacat: “Nosaltres des de l’Ajuntament de Sagunt volíem en tot moment recolzar esta trajectòria professional d’un equip de treball que es reconegut no només a nivell nacional sinó també internacional. Esta trajectòria té una gran qualitat dins del món de l’escena i del teatre. Són l’avantguarda i són persones que necessitem al nostre poble i, per tant, hem volgut commemorar junt a ells el vint aniversari de la companyia Hongaresa, perquè s’ho mereixen”.  
 
Hongaresa de Teatre va nàixer l'any 1995 fundada per Lola López i Paco Zarzoso, del Port de Sagunt, i per Lluïsa Cunillé, de Badalona. Des d’eixe moment, aquest projecte creatiu i vital ha anat creixent fins a acumular més d'una vintena de muntatges teatrals estrenats no solament a Espanya, sinó també en diversos països de Llatinoamèrica. En tots aquests anys, Hongaresa no ha deixat de plantejar-se nous reptes dramatúrgics i experimentar en cada muntatge amb gèneres i teatralitats diferents. És per això que Hongaresa ha posat en escena tragèdies, comèdies, tragicomèdies, cabarets polítics, etc. 
 
Per la seua banda, un dels fundadors de la companyia, Paco Zarzoso, ha assenyalat: “Estem molt contents de poder celebrar aquest aniversari a Sagunt, en la nostra ciutat, que és on ja portem vint anys estrenant teatre. És on vivim, treballem i d'on són molts dels nostres col·laboradors. En aquesta celebració es veuran obres molt diferents per a públics molt diferents, perquè això precisament és el que sempre ens ha agradat fer, peces molt variades. A més, cadascuna d'elles és d'un dels fundadors. Així mateix, estem molt contents que Sagunt haja recolzat el projecte acollint totes les obres i posant a la nostra disposició un espai per a mostrar les fotografies. Açò dignifica i simbolitza el suport al nostre treball, per això espere que el públic vinga”. 
 
Lola López, també d’Hongaresa Teatre, ha indicat: “Estem en un poble que té una importància escènica no solament en l'àmbit de la Comunitat Valenciana sinó en el país, ja que té dos espais molt importants de teatre, com el Teatre Romà, que podria situar-se al nivell del de Mèrida. També tenim un teatre que es va inaugurar en 2001 i que està tancat, que és la Nau, on els nostres pares treballaven com obrers. Açò és un termòmetre del que passa en el país. A més, és molt d'agrair que l'ajuntament recolze tot el que estem fent i que ens deixe els dos teatres i espais culturals, perquè el que no és normal és que no es puguen usar espais com la Nau”. 
 
Finalment, Pep Ricart, un dels actors ha afirmat que té “enveja sana que en aquesta ciutat hi haja una companyia com Hongaresa, uns teatres com aquests i una disposició al fet que les companyies puguen treballar i portar endavant projectes com aquests”. 
 
Concretament, els actes començaran demà, dimarts, 2 de desembre, a les 19 hores, amb la inauguració, en la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt, de l'exposició fotogràfica retrospectiva L’Hongaresa a través de la mirada de Jordi Pla. Pla és un dels fotògrafs d'arts escèniques més reconeguts del país i ha seguit des dels seus inicis tots els passos teatrals de la companyia. Aquesta exposició podrà veure's fins al pròxim 24 de desembre.
 
El dijous, 10 de desembre, a les 20 hores, en el Casal Jove del Port de Sagunt, tindrà lloc la lectura dramatitzada de l'última peça poètica escrita per Paco Zarzoso, La piedra de la locura, amb les veus de Lola López, Carles Sanjaime, Verónica Andrés i Álvaro Báguena. 
 
Els actes continuen el divendres 18, a les 20:30 hores, en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, amb l'estrena absoluta de La Cantant calba al McDonald’s de Lluïsa Cunillé. L'autora contemporitza en aquesta peça, que serà estrenada en la seua versió en valencià, als personatges de La Cantant calba d’Ionesco i els situa en el centre de Londres en una vesprada de pluja. Per eixe establiment de McDonald’s, epicentre del capitalisme més feroç, desfilen els personatges de l'obra original uns quants anys després, reinventats a través de la mirada de Cunillé. L'obra, una comèdia que parla de la nostra època i del neoliberalisme, serà interpretada pels actors Pep Ricart, Lola López, Mafalda Bellido i Marcos Sproston.
 
Finalment, els actes commemoratius acabaran el dissabte, 19 de desembre, a les 20.30 hores, en la Casa de Cultura del Port de Sagunt amb la representació de María La Jabalina i una festa posterior. María La Jabalina, de Lola López, recrea la història d'aquesta veïna portenya afusellada durant la Guerra Civil. Aquest emocionant treball torna al Port de Sagunt set anys després de la seua estrena. Durant aquests anys la peça s'ha pogut veure a Madrid, Sevilla, Palència, Alacant, Múrcia, Astúries, València, etc. També va realitzar una gira a Argentina a Buenos Aires, Còrdova, Tucumán, Catamarca i Jujuy. Es tracta d'una obra que parla de la memòria i que té a veure amb la vida en el Port de Sagunt, amb el passat obrer del poble. 
 
La festa posterior consistirà en una actuació musical, la projecció d'un vídeo recopilatori de la trajectòria de la companyia Hongaresa Teatre i un brindis. A més, està previst presentar el llibre Vint anys d’Hongaresa Teatre, que apareixerà en breu.

 Fotos facilitades per la companyia Hongaresa Teatre