La festa de Sant Antoni se celebrarà enguany del 14 al 18 de gener

L'associació Amics del Cavall ha organitzat, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i l'associació Diabòlica de Morvedre, nombroses activitats en les quals participaran diverses entitats locals

Les festes populars de Sant Antoni ambientaran Sagunt durant el proper cap de setmana, del 14 al 18 de gener, amb fogueres, correfocs i exhibicions de cavalls, entre d’altres. L'associació cultural Amics del Cavall, que enguany celebra el seu X aniversari, ha sigut l'encarregada d'organitzar els actes, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, l'associació Diabòlica de Morvedre i la participació d'altres entitats locals. Així ho ha anunciat el regidor de Festes i Cultura Popular, José Luis Martí, que ha presentat aquest matí la programació al costat de l'alcalde de Sagunt, Sergio Muniesa, i diversos representants de l'associació cultural Amics del Cavall.
 
El delegat de Festes i Cultura Popular, José Luis Martí, ha animat a tots els veïns a participar en aquesta festivitat i a gaudir d'activitats com el correfoc, la foguera, el concert de Germans Caballer, el bureo, les exhibicions de cavalls, els tallers, el sopar de germanor o la benedicció dels animals, entre molts més. En aquest sentit, Martí ha apuntat que “és tot un espectacle admirar la bellesa dels cavalls mentre fan el seu recorregut” i ha destacat que “es tracta d'una festa consolidada en el municipi i que cada any va a més”. També ha volgut “felicitar a l'associació per haver recuperat i mantingut aquesta tradició. És digne d'elogi el seu treball perquè aquesta festa perdure i augmente en qualitat. Organitzen totes les activitats amb molta dedicació, sempre amb molt afecte i amb el cor”.
 
Per la seua banda, des de l'associació Amics del Cavall han volgut destacar la seua trajectòria dels últims deu anys. Van començar el 2006 i, a poc a poc, han aconseguit fer de Sant Antoni una festa molt important durant la temporada hivernal a Sagunt. A més, han reprès la tradició de la “foguera” i de realitzar tot tipus d'activitats i espectacles que “fan que lluïsca més”, segons les seues paraules. Així mateix, han volgut agrair al consistori la seua col·laboració, així com la participació de les diferents entitats que s'han sumat a la celebració d'aquesta festa.
 
Les activitats començaran el dimecres, 14 de gener, a les 15 hores, amb tallers de Sant Antoni per als instituts d'ensenyament locals, l’objectiu dels quals és que els més joves coneguen la festa. Els actes continuaran a les 19.30 hores amb la decoració de la plaça Major. El dijous, 15 de gener, seguiran els tallers sobre Sant Antoni a la plaça Major i es repartirà xocolata i fartons amb l'acompanyament del grup saguntí El Cresol.

El divendres, 16 de gener, a les 17.30 hores, es traslladarà el pi des del trinquet de Sagunt fins a la plaça Major, arrossegat per cavalls i acompanyat pel grup de percussió La Llavor d'Almenara. A les 18 hores, s'alçarà el pi i es muntarà la foguera. A les 21.30 hores, serà el torn de les tradicionals “albaes” i de l'anunci de la festa per part de l'agrupació La Rondalla Broda.
 
El dissabte,17 de gener, serà el gran dia de la festa. A les 11 serà el torn dels més xicotets amb els inflables que es col·locaran en la plaça Major. A més, els interessats podran visitar la foguera i l'exposició fotogràfica que es col·locarà en el seu interior, la qual fa una retrospectiva dels deu anys de l'associació Amics del Cavall. A les 18 hores, hi haurà una actuació de la Muixaranga del Camp de Morvedre i a les 19.30 hores començarà el “Correfoc Teatralitzat” a càrrec de Diabòlica de Morvedre. Cal destacar que finalitzarà amb l'encès i la crema de la foguera mentre els Campaners de Morvedre voltegen les campanes. A les 20.30 hores hi haurà un concert de música folk de Germans Caballer. Posteriorment, a les 22 hores se celebrarà el sopar de germanor amb les associacions convidades i tots aquells que desitgen sumar-se. A les 23 hores començarà el “bureo”.
 
El diumenge, 18 de gener, les activitats començaran a partir de les 9.30 hores amb la concentració d'animals i l’exhibició de cavalls en el recinte firal del Nord del Palancia, on a les 10.30 hores tindrà lloc un esmorzar popular previst per a unes 1.500 persones. La festivitat de Sant Antoni finalitzarà amb un cercaviles de cavalls, a partir de les 12.30 hores, des del recinte firal fins a la Glorieta, on es durà a terme la benedicció d'animals.
 
Segons destaquen des de l'associació Amics del Cavall està previst que acudisca un centenar de cavalls de veïns de Sagunt i la comarca, però també d'altres localitats valencianes.