La VIII Trobada Intern de Rescat en Accidents de trànsit i l'II de Trauma es realitzarà en la ciutat del 15 al 17 de abril

Durant els tres dies, els cossos de bombers de la Comunitat competiran per a classificar-se a nivell nacional i rebran formació

La VIII Trobada Intern d'Excarceració i l'II de Trauma tindrà lloc del 15 al 17 d'abril en la nostra ciutat per segon any en l'avinguda Pianista Mario Monreal. Durant tres dies, els cossos de bombers de tota la Comunitat Valenciana, competiran per a classificar-se a nivell nacional i sobretot rebran formació sobre actuacions en accidents de trànsit i traumes. A més, el divendres, després de finalitzar l'últim exercici, els bombers realitzaran un rescat a través d'helicòpter.

Avui, l'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa, el Diputat del Consorci Provincial de Bombers, Francisco Tarazona, el representant de Aprat, Andrés Aspes, i el regidor delegat de Protecció Civil, José Luis Martí, han presentat al costat dels treballadors de Consocio Provincial de Bombers de València, la trobada en el Saló de Plens de l'ajuntament.

L'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Sergio Muniesa, ha explicat que: “Encara que un dels objectius d'aquestes trobades és competir, a tots us uneix un altre objectiu fonamental, el servei als altres, i aquesta labor professional que feu és el més important. Ací parlem de formació, i en qualsevol situació de risc la rapidesa d'evacuació per la vostra banda, salva vides. Sou un model a exportar des de la Comunitat Valenciana, un exemple per a altres comunitats autònomes i açò es mostra en els resultats de l'any passat on un equip del consorci provincial va ser tercer a nivell mundial”. L'alcalde ha convidat als bombers, “a gaudir de la seua estada en la ciutat i aprofitar els tres dies que dura la trobada formativa per a conèixer una mica més la ciutat”. A més ha volgut agrair “la col·laboració que va a tenir en aquest esdeveniment Protecció Civil, la Policia Local i Guarderia Rural”

El Diputat del Consorci Provincial de Bombers de València, Francisco Tarazona, ha explicat que “aquesta trobada representa un esforç de molts mesos per a poder representar a Espanya com l'any passat en la competició internacional. M'agradaria donar l'enhorabona a tots els bombers, estic molt orgullós de vosaltres perquè sou uns professionals, perquè quan hi ha un incendi us bolcau i solament volia recordar-vos que encara que tots voleu guanyar l'important és la formació, que quan passe alguna cosa pugueu guanyar-li 5 minuts al temps per a salvar una vida”. 

El representant de l'Associació Professional de Rescats en Accidents de trànsit (Aprat), Andrés Aspes, ha agraït a l'Ajuntament de Sagunt i al Consorci el seu suport: “Ja que sense ells aquest tipus d'esdeveniments no existiria, nosaltres des de Aprat col·laborem aportant assessors que són els que valoren totes aqueixes maniobres que es van a realitzar en aquesta trobada, amb l'objectiu que els bombers milloren en aquest tipus d'actuacions” 

Enguany com a novetat en Excarceració hi haurà maniobra complexa amb dues persones, una atrapada pels elements estructurals del vehicle que estarà greu i una altra que no estarà atrapada, i que estarà estable. Els equips de formació d'excarceració estaran formats per 6 membres, on hi haurà un comandament, un bomber sanitari i un equip tècnic format per 4 persones. Mentre que en l'equip de trauma existeixen tres combinacions possibles, està format per tres equips, que poden ser, un conjunt de dos bombers, un conjunt mixt d'un bomber i un sanitari o un conjunt extern format per 2 Tècnics en Emergències Sanitàries o metges (externs al consorci). Participaran 7 equips en línia classificatòria, un convidat de França, dos de Sagunt, un de Catarroja, un de Gandia, un de Xiva i voluntaris de Sinarques; dos d'aquests equips passaran a competició nacional. D'altra banda, en línia no classificatòria participaran altres 7 equips de Navarrés, Sagunt, Catarroja, Ontinyent, Torrent i dos de Gandia. Finalment, quant a la trobada de formació de Trauma participaran un total de 13 equips.

A la trobada, a més, podran assistir alumnes de 5º i 6º de primària dels centres del municipi. Es realitzaran 9 sessions en els quals podrà haver-hi un màxim de 100 escolars per grup. Els col·legis interessats han de comunicar abans del dia 10 el seu interès per assistir. L'objectiu és poder presenciar el desenvolupament d'aquest tipus de maniobres, vitals per al rescat de persones involucrades en accidents, habitualment de tràfic, i en les quals diversos equips de la província han aconseguit alts reconeixements a nivell mundial. 

Els torns estan organitzats perquè tots els xiquets puguen presenciar tant l'excarceració com el simulacre de trauma i a més gaudir d'una galeria de formació on aprendran coneixements de forma lúdica.

El dimecres de 15 a 16.50 hores s'impartiran dues sessions de la trobada; el dijous de 9.00 a 10.50 hores podrà assistir un altre grup, d'11.00 a 12.50 dos grups més i de 15.00 a 16.50 l'últim de la jornada. D'altra banda, el divendres de 9.00 a 10.50 es realitzarà una nova sessió i d'11.00 a 12.50 dues més. A més, el divendres, quan acabe l'últim exercici tindrà lloc el rescat a través d'helicòpter.