Les biblioteques de Sagunt canvien de suport informàtic per obrir-se als continguts digitals

En breu la ciutadania podrà disposar de préstecs de llibres electrònics i la possibilitat de veure material digital a través d'Internet
Imagen 1Imagen 2
  

Les biblioteques de Sagunt han iniciat el procés per implementar un nou Sistema Integrat de Gestió Bibliotecària (SIGB) que permeta, a més dels tradicionals serveis de consulta als fons, préstec i reserva, oferir una resposta a les realitats bibliotecàries emergents fruit de l'avanç de les noves tecnologies i d'Internet.

En breu la ciutadania podrà disposar de préstecs de llibres electrònics i la possibilitat de veure en streaming (a través d'Internet) material digital, segons va explicar el cap del departament d'Arxiu i Biblioteques, Fernando García, qui afig que “si en els anys 90 vam ser pioners en la informatització de les tasques bibliotecàries, ara pretenem posicionar-nos sobre els nous reptes de les biblioteques”.

La regidora del departament, Mónica Caparrós, afirma que “les biblioteques travessen un moment de canvi que no té marxa arrere, i es tracta d'unir-se a la revolució tecnològica o quedar-se amb la concepció limitada de la biblioteca només com un edifici. Amb esta nova aplicació apostem per una nova concepció més completa de la professió dels bibliotecaris i bibliotecàries com a mediadors d'informació i coneixement”.

 
 

A causa de la implantació del nou sistema, el personal responsable afirma que dels dies 19 al 24 d’este mes no es podran fer préstecs ni devolucions a causa de la migració de dades i la posada en marxa de les bases de dades de l'antic proveïdor a l'actual. Així, García demana als usuaris i usuàries que “tinguen paciència davant este inconvenient, que és totalment alié al nostre personal. Hem d'entendre que són treballs interns que es necessiten per millorar l'atenció dins de la biblioteca”.

Finalment, tant García com Caparrós expliquen que el SIGB triat per l'Ajuntament de Sagunt és Odilo, operador de serveis en més de 40 països, entre els quals els Estats Units i el Canadà. A Espanya és l'empresa subministradora del Ministeri de Cultura en el projecte E-Biblio, del Congrés dels Diputats i de les Corts Valencianes entre altres institucions, ja que atén més de 2.000 centres i biblioteques.