Les obres del Museu Industrial de Port de Sagunt són a punt de finalitzar

També està previst realitzar el projecte museístic necessari per a l'engegada definitiva del museu

L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Sagunt ha visitat hui les obres de l'edifici del Museu Industrial de Port de Sagunt, l'antiga nau d'efectes i recanvis de Altos Hornos del Mediterráneo (AHM), per a comprovar el seu estat d'execució, que finalitzarà en breu. En un futur pròxim, també es realitzarà el projecte museístic necessari per a l'engegada definitiva del Museu Industrial. 



En la visita han estat l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez; l'edil de Patrimoni Industrial, Pablo Abelleira; la regidora d'Indústria, Teresa García; la delegada de Turisme, María Giménez; i el regidor Sergio Moreno.
 


En este sentit, l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernández, ha destacat: “Hem fet una visita al Museu Industrial per a conèixer de primera mà l'estat de les obres i hem de lamentar que tenen, sobretot, alguns defectes en el sòl. No obstant açò, estem decidits a finalitzar-ho, ja que ja s'ha trobat una solució i esperem que d'ací a final d'any el museu estiga acabat pel que fa al contenidor. Ara hem de treballar de manera ràpida i participativa el projecte museístic. Es tracta d'un museu de la memòria industrial però també de la memòria obrera i, per tant, hem de procurar que explique a la societat la memòria d'aquest poble, que és un exemple de treball i de lluita pels drets dels treballadors i pel progrés. A més, hem de tractar que el museu siga el més comprensible possible per a tots aquells que ens visiten”.
 
 


El Museu Industrial de Port de Sagunt se situa en l'antiga nau d'efectes i recanvis de Altos Hornos del Mediterráneo (AHM), l'estructura del qual s'ha mantingut. Les plantes 1ª, 2ª i 3ª de l'ala Nord s'utilitzaran per a albergar les col·leccions i exposicions del museu, mentre que la planta baixa albergarà les oficines, la biblioteca i un taller per a la recuperació de peces. La part annexa al Nord de l'edifici s'utilitzarà com a sala d'arxiu i magatzem. La planta baixa de l'ala Sud, conté un saló d'actes i una sala per a grups més reduïts, a més d'una cafeteria amb terrassa. La planta primera s'utilitzarà per a l'exposició de grans peces ja que és una zona àmplia que compta amb grans finestrals. L'edifici compta amb una torre annexa externa per la qual s'iniciarà el recorregut museístic després d'accedir per dos ascensors. En la part central es conserva la via del tren que era utilitzada per al transport des de l'interior de la nau de les peces de recanvi que està coberta amb vidre. Cal destacar que l'edifici està dotat amb elements i mesures que garanteixen l'accessibilitat. 

 


Com ja es va informar en el seu moment, la Junta de Govern Local va adjudicar a l'empresa Arción S. A. Construcciones la realització de les obres per un import total d'1.450.360 euros, IVA inclòs. Aquesta va presentar l'oferta econòmica més avantatjosa, que incloïa diverses millores. El finançament del Museu Industrial s'inclou en el Pla de Suport a la Inversió Productiva en Municipis de la Comunitat Valenciana (PIP) de la Generalitat Valenciana. En aquests moments, l'Ajuntament de Sagunt està finalitzant les obres pendents de manera subsidiària. L'empresa adjudicatària és Logistic Morvedre S.L. i està realitzant els treballs per un import de 62.752 euros (més IVA). Les actuacions consisteixen en: l'adequació del perímetre edifici, la reparació de paviments, l'execució de la instal·lació elèctrica, la comprovació del funcionament de la climatització, la inspecció de la instal·lació contra incendis i la col·locació de vidres de seguretat, la porta metàl·lica, els mobles de la cafeteria i l'equipament de les condícies. A més, s'encarregaran de la neteja general del museu. 
 

Cal destacar que l'adreça d'obres correspon a l'arquitecte José Luis Sáez Martínez, l'adreça d'execució de material, la redacció d'estudi i la coordinació de seguretat i salut a l'arquitecte tècnic José Carlos Mateo Ruíz i l'adreça d'instal·lacions a Castellà Consultors.

El TSJ-CV no admet el recurs de Lafarge i la sentència que donava la raó a l'Ajuntament sobre la restauració del perímetre de la pedrera Salt del Llop passa a ser definitivament ferma

26 de novembre 2021

La companyia va presentar sengles recursos de cassació davant el Suprem i la cort de justícia autonòmica que han sigut en tots dos casos no admesos. Ara hauria d'abonar 9,3 milions d'euros i el Consistori iniciarà els tràmits per a obrir un expedient d'execució subsidiària per a restaurar la zona