Les primeres jornades de la Universitat d’Estiu Sagunt s’han inaugurat hui en el Mario Monreal

Les jornades, que continuaran demà, comptaran amb 6 conferències i 2 taules redones gratuïtes sobre la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat


Esta vesprada ha tingut lloc la inauguració de les jornades de la Universitat d’Estiu, organitzada per l'Ajuntament de Sagunt i la Universitat de València i subvencionada per la Diputació. L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, el diputat de l'àrea d'Hisenda i alcalde de Faura, Toni Gaspar, el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la UV, Jorge Hermosilla, i el regidor d'Educació i Cultura, José Manuel Tarazona. Es tracta de la primera edició que es celebra en el municipi, i té l'objectiu de donar suport i aprofundir en la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat.

Les jornades, que ja han començat esta vesprada en el Mario Monreal, es perllongaran durant tota la vesprada de demà, 21 de setembre, amb 6 conferències i 2 taules redones a càrrec de diferents catedràtics i personalitats. Esta primera edició de la Universitat d’Estiu Sagunt és un punt de trobada de docents, professionals, estudiants i ciutadans amb el seu entorn més pròxim. Es tracta d'unes jornades gratuïtes que cerquen consolidar-se en el municipi després del magnífic acolliment en altres localitats.



L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha volgut agrair el suport tant de la Universitat de València com de la Diputació, la qual “està col·laborant amb tots els ajuntaments de manera transparent, i jo crec que és la primera vegada que les diputacions funcionen, i estem notant que totes les nostres propostes estan sent recolzades. En totes les iniciatives estem treballant de manera coordinada i amb una ment oberta, perquè esta és una comarca xicoteta, amb una capital gran, però pobles xicotets; nosaltres partim de la base que cada ciutadà, visca on vida, ha de tindre les mateixes oportunitats, i en açò estem treballant”.

Després de la inauguració de les jornades a càrrec de Quico Fernández, Toni Gaspar i Jorge Hermosilla, s'han programat les conferències ‘El valor patrimonial de Sagunt’, a càrrec de la catedràtica i arqueòloga de la UV Carmen Aranegui ; ‘Claus del Pla Director de Sagunt, Patrimoni de la Humanitat’, a càrrec de la degana de la Facultat de Geografia i Història de la UV, Ester Alba; i ‘Avaluació econòmica dels efectes de Sagunt, Patrimoni de la Humanitat’, amb el professor titular del departament d'Economia Aplicada de la UV, Pau Rausell. Finalment, una taula redona moderada pel director del Màster en Patrimoni Cultural de la UV, José Luis Jiménez.

En referència a la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat, Fernández assenyala que “és un projecte que cada vegada ens està enfocant més cap on hem d'anar. Ens hem embarcat en una aventura, ja que el final és incert i es tracta d'un projecte complex, que, per molt optimistes que siguem els saguntins i saguntines, i els valencians en general, demostrar que Sagunt és Patrimoni de la Humanitat serà dur, perquè portarà molt treball, però si hem celebrat estes conferències i moltes altres coses és perquè estem convençuts que és possible, perquè tenim eixa voluntat i, a més, ho volem fer d'una manera rigorosa. És per açò precisament que estem en contacte permanent amb la Universitat de València, perquè l'assistència tècnica que necessitem es faça amb les millors garanties”.

A més, l'alcalde de Sagunt ha volgut remarcar que “esta és una història que, des dels inicis, està donant els seus fruits, no hem d'esperar, com diu el tòpic, a Ítaca, sinó que ja estem notant que este treball ha obtingut un gran reconeixement, com el de Capital Valenciana de la Romanització, també ens estem incloent en diferents rutes europees, en definitiva, estem intentant visualitzar-nos dins d'un món molt competitiu”.




Estem treballant en el patrimoni, recuperant part d'ell gràcies a ajudes de les institucions i del propi Ajuntament, i ho fem perquè estem convençuts que és la nostra obligació; no podem fer-li mal i descurar el nostre patrimoni com van fer els nostres avantpassats, sinó que nosaltres tenim la convicció que el patrimoni s'ha de preservar i posar en valor perquè és la nostra obligació, per la modernitat, evidentment, però també perquè és una oportunitat econòmica tenint en compte la nostra aposta pel turisme de tot tipus, també de caràcter cultural i patrimonial. Per tot açò, des del Govern del Botànic i dels autonòmics esta és la nostra absoluta prioritat”, ha conclòs Fernández.

La jornada de demà, dijous 21 de setembre, començarà a les 18.00 hores amb les conferències del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, la conferència del president de la Xarxa Internacional del Programa de la UNESCO ‘Rutes de la seda’, José María Xiquet, i la conferència a càrrec de la diputada en les Corts Valencianes i responsable del programa d'Universitats Estacionals de la UV, Mercedes Berenguer. A continuació, una taula redona moderada per Jorge Hermosilla i la clausura de les jornades.

La inscripció a les activitats és gratuïta i es pot fer a través d'aquest enllaç: http://projeccio.uv.es