Més de 15.000 estudiants reviuen la cultura romana durant una setmana a Sagunt

L'alcalde de Sagunt, el regidor delegat d'Ensenyament, la cap de Serveis d'Innovació i Qualitat de conselleria d'Educació i altres regidors de la corporació han inaugurat aquest matí una nova edició dels Ludi Saguntini
Imagen 1Imagen 2


 

Més de 15.000 estudiants reviuran la cultura romana durant aquesta setmana a Sagunt. Els joves podran gaudir de tallers de cultura clàssica, del XX Festival de Teatre Grecollatí, i d'una infinitat d'activitats que els traslladaran a la Grècia i Roma més antigues. Aquesta iniciativa l'han organitzat les associacions Ludere et Discere, Prósopon Sagunt i la conselleria d'Educació, l'Ajuntament de Sagunt, amb la col·laboració de la Domus Baebia, altres entitats i el patrocini de diverses empreses. Enguany, els Ludi seran més especials que mai després de la declaració de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització per les Corts Valencianes. A més serà l'edició més oberta a la ciutadania ja que comptarà amb tallers i recreacions històriques per al públic en general, en els quals tots els ciutadans puguen participar sense necessitat d'inscripció prèvia.

Aquest matí l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, el regidor delegat d'Ensenyament, José Manuel Tarazona, la cap de Serveis d'Innovació i Qualitat, Mercé Durà, en nom de la conselleria d'Educació, i altres regidors de la corporació han inaugurat la nova edició dels Ludi Saguntini que durarà fins a divendres que ve.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha explicat que “aquesta és una de les setmanes més importants per a la ciutat, ja que Sagunt s'omple de gent que ve de tot el món, de diverses edats, de diferents instituts i escoles. Enguany quant a teatre grecollatí tenim un nombre rodó, és la 20 edició. El teatre va ser el punt de partida de tota aquesta història i ja fa 17 anys també dels Ludi, que van sorgir com una oferta complementària del teatre grecollatí i ha anat agafant tanta força que ja comptem amb una seu estable”. Quico Fernández ha afegit que “enguany ja sabeu que la novetat és que els Ludi s'obrin també al públic general, que era una de les aspiracions que teníem i que volem consolidar en la seu estable de la Domus Baebia”.

L'alcalde ha conclòs que en nom de l'ajuntament vull donar les gràcies als organitzadors perquè estem molt orgullosos de poder oferir a la resta del país aquesta mostra d'un dels aspectes que són senyal d'identitat de la nostra ciutat, la cultura clàssica com a fonament del que és la cultura europea. Espere que siga un èxit i que venja a gaudir molta gent”.
 


 

 
Pel que fa als tallers de Cultura Clàssica de Sagunt, seran sobre diferents temàtiques que oferiran una mirada al passat de Grècia i Roma. Per exemple, tractaran sobre escriptura antiga, indumentària, cosmètica, ceràmica o danses, ciència, cuina, mosaics, temps i edats. Cal destacar que per a assistir serà necessari demanar cita prèvia. No obstant açò, enguany hi haurà 11 tallers d'una durada de 20 minutos cadascun en els quals podrà participar tot el que passe per la Glorieta dits dies, entre ells, es troben tallers de mosaic, escriptura, i pintura. Enguany, l'edat dels tallers s'ha ampliat amb tallers per a xicotets d'educació infantil.
 
En referència al XX Festival de Teatre Grecollatí, que organitza l'associació Prósopon Sagunt, es compon en aquesta ocasió de 12 representacions que es podran veure en el Teatre Romano de Sagunt des de l'11 fins al 15 d'abril, encara que l'última obra s'interpretarà l'11 de juny i serà oberta al públic, concretament, serà l'obra “Perses, d'Èsquil; del Grup Elios” l'obra més antiga que es conserva. D'altra banda, del 27 al 29 d'abril se celebrarà a Sagunt la clausura del Festival Prósopon a nivell nacional.

Enguany, també se celebrarà la tercera edició de el “Certamen Hermes”. És un concurs de vídeos sobre cultura clàssica on han participat alumnes de tota Espanya i entre els guanyadors es troben estudiants de Màlaga. 

A més en el marc de màxima col·laboració entre totes les parts implicades en el festival, l’Associació de veïns de Ciutat Vella, l'organització dels Ludi Saguntini i l'Ajuntament de Sagunt han creat l'eslògan “CIVITAS AMABILIS” (ciutat amable) amb el qual els veïns del casc antic de la ciutat que tinguen l'eslògan en les portes de les seues cases es comprometen a ajudar als més de 15.000 estudiants que visitaran durant aquests dies la ciutat. També hi haurà activitats d'ajuda en la neteja. Una altra de les novetats és la creació d'una APP perquè els joves que vengen de fora, sàpien la localització exacta dels tallers, teatres, bars, serveis públics i siga més fàcil la seua estada en la ciutat.

Els Ludi Saguntini oberts al poble saguntí van començar la setmana passada amb la recreació de la vida de Flavia Publicia, Vestal Màxima, i continuarà el dimecres que ve, 20 d'abril, a partir de les 19 hores, amb un taller sobre rituals per a la fundació d'una ciutat romana ideal. Finalment el dilluns, 25 d'abril, hi haurà una jornada de portes obertes en la Domus Baebia a partir de les 18 hores.