CULTURA

El cicle de música antiga 'Musas', el teatre amb rostres coneguts i les xarrades literàries amb autors de renom destaquen en la programació de tardor de la Delegació de Cultura

Els amants de l’art també podran gaudir d’actuacions musicals molt variades, de diverses exposicions i d’un cicle de cinema industrial

La Delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt presenta la programació trimestral de tardor 2022 que destaca per reprendre el cicle de música antiga MUSAS, el teatre amb rostres molt coneguts i televisius, així com la recuperació també de les xarrades literàries amb autors de renom, organitzades en col·laboració amb la Delegació d’Arxius i Biblioteques. A més, els amants de l’art també podran gaudir d’actuacions musicals molt variades, de múltiples exposicions i d’un cicle de cinema industrial.

En este sentit, la regidora de Cultura, Asun Moll, assenyala: «Tenim una programació molt àmplia i variada, que està plena de mini cicles i que inclou teatre, música, exposicions i cine. Aquest trimestre reprenem el cicle de música antiga MUSAS amb tres actuacions, una a l’aire lliure en un marc molt especial com és la plaça del Fòrum i les altres tres en els espais culturals municipals. També hem recuperat les xarrades literàries amb autors i autores de renom que hem organitzat conjuntament amb la Delegació d’Arxius i Biblioteques i que destaquen per la seua qualitat i per la paritat».

Teatre

Entre les produccions teatrals programades per als mesos de tardor es troben: La teua mà en la meua, de L’Om Imprevís; Matri(u)z, de la companyia La Intensa; Viva la Pepa, de Deleite Producciones, protagonitzada per la televisiva Pepa Rus; el monòleg Chungo, del conegut actor Luis Zahera; Yonkis del dinero, de Pot de Plom amb Xavi Castillo; Conquistadores, de Proyecto Cultura; El Artefacto, de La Zafirina; i la tragicomèdia El tocadiscos de Joan Fuster de Barnasants Cançó d’Autor.

En relació als espectacles programats, la regidora destaca: «La programació teatral amb rostres molt coneguts i amb la presència de dues obres que s’organitzen amb la col·laboració de l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i Música, ja que per primera vegada en la història Sagunt està dins del programa estatal Platea. Aquest referit programa es tracta d’una iniciativa cultural en la qual es troben adherides les ciutats més importants de l’estat i que té com a finalitat fomentar una oferta cultural de qualitat». A més a més, Moll assenyala que «amb motiu de la commemoració de l’Any Fuster la nostra ciutat acollirà la representació de ‘El tocadiscos de Joan Fuster’, la xarrada literària de l’historiador Antoni Furió sobre les obres completes de l’escriptor i una exposició dedicada a la seua figura».

Música

Pel que respecta a la programació musical, esta temporada és molt completa i extensa, ja que a més de l'habitual que té lloc els caps de setmana es suma el tradicional cicle de música antiga Musas.

Asun Moll també fa menció especial a la programació musical que «aquesta temporada compren uns estils musicals variadíssims i comptarà com sempre amb artistes valencians i el cicle Piano Begonya, en aquesta ocasió amb la guanyadora del Premi de Piano Iturbi, Salomé Jordania».

Així doncs, dins de la programació musical habitual, es podrà gaudir dels següents concerts: Tour 2022, de Las Karamba; L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti, de Sul Musical; del recital de Salomé Jordania, que ha sigut Premi Piano Iturbi i s’emmarca dins del Cicle PianoBegonya; Especial Germans Caballer de Folkasagunt; i El Yiyo y su troupe, del bailaor flamenc El Yiyo.

A més, l'oferta musical es complementa reprenent el cicle de música antiga Musas, que brindarà als aficionats a este gènere una programació diferent i variada amb l’actuació Al son  de clarines y timbales de La Regalada; Händel y Telemann Trio de La Ritirata; Hotel Favart, d’Adriana Mayer, Carles Budó, Rubén Parejo i Pere Olivé; i Et in Arcadia Ego, de l’agrupació L’Arcadia.

Presentacions de llibres

El departament d’Arxius i Biblioteques i el departament de Cultura han reprès enguany les presentacions literàries amb el cicle Diàleg de llibres. Concretament, els amants de la lectura podran gaudir de les presentacions de María García-Lliberós i Gregorio Muelas, Paula Bonet, Antoni Furió, Rafa Lahuerta, Bárbara Blasco y Eloy Moreno.

Cine

La proposta cinematogràfica d'esta temporada té com a fil conductor en esta ocasió la industria, per això es projectaran títols que recullen grans fites del sector. Tots ells aclamats per la crítica: Germinal de Claude Berri; Daens, d’Stijn Coninx; Odio en las entrañas, de Martin Ritt; El joven Karl Marx, de Raoul Peck; La guerra de las corrientes, d’Alonso Gómez-Rejón i Pozos de ambición de Paul Thomas Anderson.

Pel que fa a les projeccions cinematogràfiques la regidora explica que «per a la tardor s’ha organitzat un cicle molt vinculat al passat i a la tradició de la nostra ciutat, ja que es tracta d’un cicle de pel·lícules vinculades a la industria». També ha aprofitat per recordar que «les projeccions cinematogràfiques tenen lloc tant els diumenges en el Centre Cultural Mario Monreal como els dilluns en la Casa Municipal de Cultura, en aquest cas en col·laboració amb l’Associació Cultural Nautilus». En eixe sentit, els hi ha agraït «la gran tasca que fan». 

Exposicions

Les exposicions que s’han programat a la Casa Municipal de Cultura del Port de Sagunt són les següents: En  tránsito, de Gemma Pérez Berna; el I Concurso de pintura del Patrimonio Industrial del Puerto de Sagunto, d’Iniciativa Porteña; el Veinticinco aniversario de las Ladies del Teatro, de les Ladies del Teatro i, Art Urbà, de Nena Wapa.

Per la seua banda, en el Centre Cívic Antic Sanatori AHM del Port de Sagunt, el departament d’Arxius i Biblioteques ha organitzat les exposicions Pedalejant la tardor, de Natalia Tejedor i De coros, danzas y desmemoria, d’Art al Quadrat. A més, en el Centre Cultural Mario Monreal es podran veure les mostres Insolubles destierros, de Lucas Selezio de Souza; Centenari Atlètic Saguntí, de l’Atlètic Saguntí; Urbe, de Mawe i Pau; Transparències i mixtures, d’Arnau Belén; Vida i obra, de Joan Fuster i Tolkien: Creador de mitos, de José Olmos.

Estes i moltes altres ofertes culturals poden consultar-se en la pàgina web de l'Ajuntament de Sagunt: https://www.aytosagunto.es/es/