S. M. el Rei Felip VI ha presidit l'acte d'inici oficial de la gigafactoria de bateries de PowerCo

A aquest acte també han participat el president del Govern i el president de la Generalitat Valenciana per a presenciar la inauguració de la construcció que se situarà en Parc Sagunt II amb una extensió de 200 hectàrees

 

 

Este matí ha tingut lloc l'acte d'inici de la gigafactoría de fabricació de cel·les per a bateries de vehicles elèctrics que PowerCo ha començat a construir en Parc agunt II amb una inversió que podria aconseguir els 4.500 milions. La previsió és que la gigafactoría genere fins a 15.000 llocs de treball, entre ocupació directa i indirecta.

La gigafactoría de Sagunt tindrà una capacitat de producció anual de 40 GWh a l'any, i subministrarà el total d'aquest volum de fabricació a les plantes d'automòbils del Grup Volkswagen a Martorell i Pamplona. L'inici de la producció està previst per a 2026. Es preveu que, en el futur, tot l'emplaçament en el polígon industrial Parc Sagunt II ocupe unes 200 hectàrees.

En l'acte, que ha sigut presidit per S. M. el Rei Felip VI, han participat el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el responsable de Tecnologia del Comité Executiu de Volkswagen AG i president del Consell de Supervisió de PowerCo ES, Thomas Schmall, i el president de SEAT S.A., Wayne Griffiths. A l'acte també ha assistit una àmplia representació del govern espanyol, de la Comunitat Valenciana, de les Corts Valencianes, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, els portaveus dels grups polítics municipals, empresaris i sindicats.La gigafactoría de PowerCo és un projecte central del programa Future: Fast Forward, a través del que el Grup Volkswagen i SEAT S.A., juntament amb altres socis, estan mobilitzant un total de 10.000 milions d'euros per a accelerar la transformació de la indústria automobilística espanyola cap a la mobilitat elèctrica. Només en la gigafactoría de Sagunt es crearan més de 3.000 llocs directes de treball.

El president de SEAT S.A., Wayne Griffiths, ha destacat: «És un projecte de país que permet recuperar el pes industrial comanda en els últims anys per a crear riquesa i prosperitat». Griffiths també posa en relleu la «col·laboració pública i privada» amb la qual han comptat per a portar endavant aquesta iniciativa.

L'execució d'aquest projecte energètic s'ha projectat per a l'any 2026 i suposarà una nova cadena de valor industrial en la totalitat del territori nacional, atés que la gigafactoría generarà 3.000 llocs de treball directes i 12.000 indirectes. «Seguirem l'itinerari acordat i accelerem junts el desenvolupament de les obres amb tota l'ambició, amb tota la cooperació i cuidant aquest tresor que compartim», ha afirmat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Actualment, el sector de l'automoció representa aproximadament un 6% de la població ocupada de la Comunitat Valenciana, la qual cosa es tradueix en unes 30.000 ocupacions directes, segons ha dit. La iniciativa serà una de les sis planejades per Volkswagen per a Europa i podrà generar fins a 40 GWh, la qual cosa equival a 800.000 unitats a l'any.

El Grup Volkswagen agrupa les seues activitats mundials de bateries en PowerCo ES. Des de la seua seu central en Salzgitter, l'empresa gestiona el desenvolupament de les operacions de les seues fàbriques internacionals, el desenvolupament de la tecnologia de cel·les, la integració vertical de la cadena de valor i l'equipament de les fàbriques amb maquinària i sistemes. En el futur està previst el desenvolupament d'altres productes, com a sistemes d'emmagatzematge a gran escala per a la xarxa energètica. Després de les decisions preses sobre la ubicació de Salzgitter i Sagunt, la companyia està estudiant altres emplaçaments per a les seues fàbriques de cel·les a Europa. A més, PowerCo està analitzant el desenvolupament de la seua capacitat de producció a Amèrica del Nord.El Govern d'Espanya dona suport al projecte, atés que el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha concedit recentment una subvenció de 90 milions d'euros de suport públic a la factoria de bateries, que se suma al finançament aprovat en els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE). Són una sèrie de línies d'ajudes públiques per a l'impuls de la cadena industrial del vehicle elèctric que col·loca a la Comunitat Valenciana com la tercera CC.AA. que més diners rep en aquesta matèria amb un total de 186 milions d'euros.

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha afirmat que Sagunt «es convertirà en un gran vèrtex per a una de les majors inversions industrials de la història del nostre país». A més, el cap de l'Executiu ha destacat que aquesta gigafactoría «ajudarà a garantir el futur de l'automoció a Espanya» i ha afegit: «Estem davant la primera fàbrica espanyola d'assemblatge de bateries i de cel·les a gran escala».

Darío Moreno, alcalde de Sagunt, ha lloat la celeritat amb la qual s'està duent a terme la primera etapa del projecte: «Ens vam comprometre a avançar en aquest projecte a la màxima velocitat possible i estem treballant conjuntament amb Volkswagen i amb la Generalitat perquè això siga una realitat en el menor temps possible». La presència del Rei i el president del Govern permeten, a més, que la notícia transcendisca del local i aconseguisca cotes nacionals i internacionals. «Estem compromesos a continuar avançant en aquest gran projecte que portarà moltíssima faena moltíssima benestar», ha afegit finalment Darío Moreno.

L'acte l'ha presidit Sa Majestat el Rei Felip VI, donant peu a l'acte inaugural de la gigafactoría PowerCo de Volkswagen, una construcció de 200 hectàrees en Parc Sagunt II. A la seua majestat el Rei li han acompanyat Pedro Sánchez i d'altres membres del Govern d'Espanya, així com amb Ximo Puig, President de la Generalitat i Darío Moreno, Alcalde de Sagunt.


El monarca ha ressaltat aquest projecte «és una gran aposta de futur que hui fa els seus primers passos físics», així com el fet que aquesta vaja a ser «la primera gigafactoría a Espanya, la tercera a Europa». La indústria de l'automòbil sempre ha tingut una vocació i responsabilitat de «ser una vertadera palanca transformadora» d'Espanya, ha recordat el monarca, a més d'assenyalar que aquest país és el segon productor de vehicles d'Europa i nové del món. Sa Majestat també ha anunciat: «Espanya vol convertir-se en un hub de mobilitat elèctrica a Europa i crear un ecosistema concret i connectat de vehicles elèctrics».