“Sabates Roges” contra la violència de gènere dissabte a Sagunt

Aquesta iniciativa forma part d'una campanya internacional per a sensibilitzar a la població sobre la violència de gènere i tindrà lloc el 14 de novembre, en els jardins del Centre Cívic del Port de Sagunt, d'11.30 a 13.30 hores
Imagen 1
La campanya “Sabates Roges”, impulsada per la mexicana Elina Chauvet per a sensibilitzar a la població sobre la violència de gènere, arriba al municipi aquest dissabte, 14 de novembre, amb un taller de pintura de sabates que tindrà lloc en els jardins del Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt (al costat de les dependències de l'àrea d'Igualtat), d'11.30 a 13.30 hores. Es tracta d'una activitat que organitza la delegació d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb l'Associació Amigues Supervivents i Amnistia Internacional. 
 

Un dels parells que ja s'han dipositat en la delegació d'Igualtat
 
Aquesta iniciativa la va impulsar en 2009 Elina Chauvet, de Ciudad Juárez (Mèxic), després de l'assassinat de la seua germana a les mans del seu marit. Des d’eixe moment, Chauvet recorda les víctimes i demana justícia a través de l'art públic amb “Sabates Roges”, una campanya que ha aconseguit una dimensió internacional i que ara arriba al nostre municipi. Concretament, consisteix a pintar parells de color roig, ja que cadascun d'ells simbolitza la desaparició d'una dona. I és que en Ciudad Juárez, una de les ciutats on més feminicidis es produeixen en el món, el significat d'unes sabates abandonades en el carrer és demolidor: vol dir que una altra dona ha desaparegut. Segons destaquen des de la delegació d'Igualtat, és a través de l'ètica i l'estètica, a través de l'absència i la visibilitat que el calçat pintat de roig mostra el buit deixat per les filles, germanes, mares i esposes.
 
Des del departament municipal també animen a tots els ciutadans, menuts i majors, a acostar-se el dissabte als jardins del Centre Cívic per a participar en el taller de pintura. Assenyalen que ja han recollit prop de dos-cents parells, encara que aquelles persones que ho desitgen poden portar-ne més. Posteriorment, les sabates es repartiran en les seus de les entitats adherides al Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere amb la finalitat de sensibilitzar la població, que totes aquelles persones que els contemplen es pregunten què signifiquen. Després, tornaran a recollir-se per a exposar-se el dijous, 26 de novembre, en el Casal Jove del Port de Sagunt, amb motiu de la celebració del XII aniversari del pacte ciutadà. A més, el divendres, 27 de novembre, està previst que les sabates es tornen a col·locar en la rotonda de la plaça Ramón de la Sota, una activitat organitzada per l'Associació Amigues Supervivents.