Sagunt a Escena torna enguany carregat de novetats amb 20 espectacles molt variats

La novetat d'enguany és que la delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha programat “Sagunt a Escena Creix” amb sis espectacles que tindran lloc en el Teatre Romà i en dos escenaris de Port de Sagunt

El festival d'estiu Sagunt a Escena, organitzat per Culturarts de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Sagunt, tornarà a oferir una completa programació de teatre, música, dansa i arts circenses des del 23 de juliol fins al 12 de setembre. L'edició 2015 del festival destaca per la presència de companyies i artistes molt coneguts. A més, com a novetat, enguany la delegació municipal de Cultura ha programat “Sagunt a Escena Creix” amb sis actuacions dins de Sagunt a Escena que tindran lloc en el Teatre Romà de Sagunt, així com en dos escenaris de Port de Sagunt.


Concretament, són deu les propostes escèniques que s'han programat per a enguany a Sagunt a Escena, a les quals se sumen les sis del consistori. A més, esta diversa oferta cultural inclou quatre espectacles gratuïts que tindran lloc en la pujada al Castell en la mateixa façana del teatre sota el nom de “Off Romà”.

L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, i el director general de Culturarts, José Luis Moreno, han presentat hui, en la Casa dels Berenguer, la programació en un acte en el qual han estat acompanyats del delegat de Cultura, José Manuel Tarazona; la regidora de Promoció Econòmica, Teresa García; i la subdirectora de Teatre i Dansa, Inmaculada Gil Lázaro.

En este sentit, Fernández ha destacat:
En primer lloc agraïsc a Teatres de la Generalitat perquè han sabut captar com era nostra intenció des del principi i han permès que l'Ajuntament puga col·laborar i fer possible que es prolongue la programació, i amb açò hem aconseguit donar una resposta a les reivindicacions de molts anys de col·lectius de la ciutat que creuen que un lloc tan espectacular necessita una programació el més llarga possible. I encara que portem molt poc temps en la gestió hem intentat aconseguir una resposta el més immediata possible i, per açò, agraïm la col·laboració també al nostre delegat de Cultura, José Manuel Tarazona i als tècnics de l'ajuntament que en molt poc temps han pogut resoldre este repte.

L'alcalde de Sagunt ha assenyalat:
“Estem molt compromesos també amb la potenciació dels nostres grups de teatre. Volem que les arts escèniques i el teatre, en particular, siguen una marca de referència de la nostra ciutat i que Sagunt siga un punt en el mapa d'Europa com a referent no solament en l'exhibició sinó també en la formació. La cultura és una gran aposta, no solament perquè ens retrobem amb el nostre patrimoni, sinó que també és un factor importantíssim de la recuperació econòmica perquè, al costat del turisme, és un dels sectors que més creixement pot donar en l'àmbit laboral”.

Per la seua part, José Luis Moreno, director de Culturarts, ha afirmat:
“Enguany tenim 16 espectacles, per a tots els gustos i edats. Hi haurà dansa flamenca, contemporània, teatre clàssic i propostes innovadores, a més de música i circ contemporani”. Moreno també ha explicat que el festival d'estiu Sagunt a Escena compta amb un pressupost d'aproximadament 350.000 euros, que es divideixen en 150.000 per al caché artístic i 200.000 per a les infraestructures i el personal.
Les entrades, que tindran un preu que oscil·larà entre els set i els vint euros, podran adquirir-se fins al 22 de juliol en el Teatre Principal de València i, a partir d'esta data, en les taquilles que s'instal·laran a Sagunt.


Teatre, música, dansa i altres espectacles

Segons s'ha explicat en la roda de premsa de presentació, el festival d'estiu Sagunt a Escena s'inaugurarà el 23 de juliol en el Teatre Romano amb una actuació del Ballet de la Generalitat Valenciana que interpretarà
El Quixot. El 26 de juliol hi haurà un concert de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, dirigida per Manuel Galduf. En el seu repertori destaca la presència de músics actuals i d'obres de compositors valencians.

Posteriorment, el 29 de juliol, Carles Santos i el Cor de la Generalitat Valenciana oferiran l'espectacle
Canturia Cantada, en el qual el compositor i pianista de Vinaròs ha creat una partitura a manera de recopilatori per a un concert a 37 veus i un clarinet que reuneix una selecció de passatges d'obres seues para veu i cor. Dolors Ricart signa la direcció.

El 31 de juliol, serà el torn del teatre amb l'obra
Continuïtat dels parcs, dirigida per Sergio Peris-Mencheta. Els coneguts actors Roberto Álvarez, Fele Martínez, Gorka Otxoa i Luis Zahera interpretaran a més de 20 personatges que es creuen, xoquen, troben i no es troben en un parc.

El 2 d'agost les companyies Almagro, CNTC i Saga Produccions portaran a la localitat una representació que porta per nom
La bella Jarifa, realitzada a partir de la Història del Abencerraje i de la Bella Jarifa d'Antonio Villegas, el Romancer Popular i altres fonts. L'obra està dirigida per Borja Rodríguez i interpretada per Daniel Holguín, Sara Rivero, Fernando Huesca, Antonio Gil, Carles Cuevas, Inés León, Cristina Arias i Francis Guerrero.

Un dels plats forts de la programació d'enguany és
Sòcrates, judici i mort d'un ciutadà. La representació, dirigida per Mario Gas, podrà veure's el 5 d'agost. Josep Maria Pou encapçala un repartiment ple de grans noms del teatre en un text de nova creació que porta a l'escenari el judici a un filòsof atenés condemnat a mort per denunciar la corrupció i la superstició. L'elenc també està format per: Borja Espinosa, Carles Canut, Guillem Motos, Empare Pamplona, Ramón Pujol i Pep Molina.
 
El 8 d'agost els aficionats a la dansa podran gaudir de l'espectacle
Foc. Es tracta d'un ballet d'Antonio Gades i Carlos Saura inspirat en L'Amor Bruixot de Manuel de Falla relatat a través d'un pròleg i vuit escenes. Els dies 14 i 15 d'agost continuaran els espectacles de dansa, estaa vegada amb Terra de la companyia de flamenc i dansa espanyola Mediterrani, dirigida per José Hortes i Marta Fernández.
 
El 19 d'agost tornarà el teatre clàssic amb l'estrena absoluta de Sísif Proletari dels déus, una producció dirigida per Ximo Flores i interpretada per Alejandra García, Román Méndez, Irina Bargues, Noelia Liñana i Santiago Martínez. L'obra està ins​pirada en el mite de Sísif. Aquest personatge de la mitologia grega va ser condemnat en l'infern, després de desafiar a la mort, a pujar rodant una pedra per un vessant.
 
El 21 d'agost un gran elenc d'actors espanyols de primer nivell actuaran en el Teatre Romà amb l'obra de teatre clàssic L'Assemblea de les Dones, dirigida pel conegut actor Juan Echanove. Els intèrprets són rostres molt famosos de la xicoteta i gran pantalla com: Lolita, María Galiana, Pastora Vega, Pedro Mari Sánchez, Luis Fernando Alvés, Concha Delgado, Sergio Pazos, Bart Santana i Santiago Crespo. Aquesta obra s'emmarca dins de la programació del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida.

Sagunt Creix

La delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha programat enguany un total de sis representacions dins del festival Sagunt a Escena i ho ha fet sota el nom de “Sagunt a Escena Creix”. Concretament, l'11 d'agost actuarà el grup saguntino Arcana Has Soul en el que promet ser una nit molt màgica. El 22 d'agost el cantautor Pau Alabajos i la seua banda portaran al Teatre Romà el seu espectacle #paualpalau, un concert simfònic que va tenir lloc en el Palau de la Música de València amb motiu de la celebració dels deu anys de carrera musical de l'artista. El 29 d'agost la VLC Big Band farà les delícies dels melòmans amb una actuació en el Teatre Romà El 4 de setembre la companyia local Nomearse representarà La banda dels jubileros en l'Albereda de Port de Sagunt. El 5 de setembre serà el torn de Pezenelagua amb Oblidant a lear, que tindrà lloc en el Casino Vell de Port de Sagunt. A més, el 12 de setembre l'humorista Xavi Castillo despertarà les riallades del públic en el Teatre Romà de Sagunt.
 
Off Romà
 
El Festival d’Estiu Sagunt a Escena 2015 integrarà espectacles de música, dansa i acrobàcies als quals es podrà accedir de manera gratuïta en el mes d'agost. Les representacions començaran a les 21.30 hores i es realitzaran en la plaça de la pujada al Castell, al costat de l'entrada del Teatre Romà.
 
El primer espectacle, Cantar, ballar, despentinar-se, tindrà lloc el 4 d'agost, de la mà de la companyia A Tempo Dansa + La Pepa. El 13 d'agost l'Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb Culturarts, portarà un espectacle contemporani circense sota el nom Combinat de circ de la APPCV. Per al 15 d'agost s'ha organitzat l'espectacle de dansa Welcome to the check point, de JOVE Companyia Gerard Collins, que consistirà en extractes de quatre peces coreogràfiques el tema principal de les quals és l'adolescència. Finalment, Heian s'estrenarà a Sagunt el dia 20 d'agost sota la direcció de la companyia Zen del Sud. Aquesta actuació fusiona música en viu, dansa acrobàtica i circ, amb la finalitat de transmetre a l'espectador sensacions de benestar i calma.