Sagunt aprova per unanimitat ser declarada Capital Valenciana de la Romanització

La declaració institucional presentada per l'Equip de Govern va ser aprovada per unanimitat i serà presentada com a Proposta no de llei (PNL) en les Corts Valencianes


El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar ahir per unanimitat que Sagunt siga considerada Capital Valenciana de la Romanització perquè arreplega els mèrits suficients. La declaració institucional presentada per l'Equip de Govern, també inclou que aquesta declaració es presente com a Proposta no de llei (PNL) en les Corts Valencianes.

El text aprovat pel Ple arreplega una argumentació històrica que justifica aquesta petició. Tal com s'apunta en la declaració, Sagunt va ser una de les més importants ciutats iberoromanes d'Hispània pertanyent a l'àmbit cultural de l'Edetània, en la qual s'han trobat vestigis arqueològics que daten del segle VI aC. Va estar habitada sense interrupció fins a la seua romanització i es va convertir en el nucli més antic i més actiu de l'àrea valenciana. De fet, manté en el seu paisatge actual elements de l'antic urbanisme públic en condicions aptes per a la seua divulgació. Va assumir la civilització romana sense perdre la seua identitat i va ser la primera fàbrica de monedes que va emetre una moneda a la península ibèrica. Una de les claus que expliquen la seua gran rellevància històrica és la relació de la ciutat ibera amb el mar a través del port situat en el Grau Vell. D'altra banda, la importància de la ciutat també es reflecteix en les abundants referències dels historiadors clàssics, sobretot, després que fóra destruïda pels cartaginesos.L'Ajuntament de Sagunt ha creat una pàgina web, baix el domini www.arsesaguntum.com, on ofereixen tota la informació referent a la proposta i en la qual s'arreplega el manifest amb els motius pels quals Sagunt ha de ser considerada Capital Valenciana de la Romanització. Tots els ciutadans que vulguen donar el seu suport al manifest tenen la possibilitat de fer-ho signant en aquesta web. El primer dia, la web va registrar més de 200 signatures. A més, aquesta iniciativa està recolzada per Jesús Huguet del Consell Valencià de Cultura, la catedràtica d'Arqueologia, Carmen Aranegui, l'escriptor Santiago Posteguillo, i diverses associacions del municipi, entre les quals es troben, el Col•lectiu pel Patrimoni Saguntí, els Voluntaris pel Patrimoni, el Centre Arqueològic Saguntino, i el Centre d'Estudis del Camp de Morvedre.