Sagunt arreplega 180.000 quilograms de matèria orgànica en sis mesos amb el programa “Tot són beneficis”

Gràcies a la campanya de conscienciació i sensibilització mediambiental s'ha aconseguit un percentatge d'impropis inferior al 10%
 
L'Ajuntament de Sagunt ha arreplegat, des de gener fins a juny, més de 180.000 quilograms de matèria orgànica separada gràcies a la seua campanya mediambiental “Tot són beneficis”. Gràcies a la implicació de la ciutadania, els centres públics i grans productors d’estos residus, este programa ha aconseguit un percentatge d'impropis del 9% “xifra que es considera adequada per generar compost de qualitat i que significa que la nostra campanya de conscienciació i sensibilització està donant els seus fruits”, segons ha assenyalat la regidora de Medi Ambient, Teresa García. “Estes xifres són molt positives, sobretot si es compara amb altres localitats on també s'ha implantat este sistema de recollida separada de les restes de menjar”, ha recalcat.
 

 
 
 

Este matí s'ha celebrat una roda de premsa, en la qual han participat l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, la regidora de Medi Ambient, Teresa García, el director general de la SAG, Enrique Catalán, les tècniques de medi ambient d’Imedes, Patricia Merenciano i Sara Aunés, i de l'Ajuntament de Sagunt, per presentar el balanç positiu de la campanya “Tot són beneficis”. Es tracta d'una iniciativa que ja va començar fa un any i que s'ha anat implantant progressivament amb projectes i tallers formatius i educatius. Està previst que la campanya continue ampliant els seus punts verds en octubre, amb la implantació de 160 contenidors nous per tota la ciutat. En les diferents fases de la campanya l'Ajuntament de Sagunt ha comptat amb l'assessorament tècnic d’Imedes (Institut Mediterrani per al Desenvolupament Sostenible).

 

Dins de les accions de “Tots són beneficis” s'han realitzat 580 entrevistes en menjadors escolars, supermercats, residències, hospitals, comerços, escoles infantils, mercats i establiments hostalers. L'objectiu ha sigut recopilar la informació necessària per dissenyar el sistema de recollida i al mateix temps informar sobre este nou servei de recollida segregada de la matèria orgànica. La proximitat amb els agents implicats i la difusió d'informació d'utilitat entre tots ells ha sigut la nota dominant de totes estes trobades, tal com han assegurat les tècniques de medi ambient d’Imedes.

 

A més, s'han realitzat durant tota la campanya 60 xarrades informatives a cuiners i monitors dels menjadors escolars, a més de formació al personal dels supermercats, hipermercats, residències de majors i l'hospital. També s'han impartit en diverses associacions del municipi. Els tallers dirigits als més xicotets també han tingut el seu protagonisme, ja que en total s'han realitzat 34 en tot el municipi, en centres escolars, entitats falleres, fires i firetes, i en associacions de veïns.

 
 

Amb l'objectiu d'incentivar els veïns i veïnes a col·laborar en la campanya, s'han repartit poals per separar la matèria orgànica entre tots els interessats. En total s'han lliurat prop de 1.300 poals en els diferents barris de la localitat. D'altra banda, les visites a la planta d’Algímia d’Alfara han augmentat i estan íntimament lligades a la campanya mediambiental “Tot són beneficis”. En total, 1.786 veïns de Sagunt han acudit a este complex de valorització i eliminació com a conseqüència d'este programa de conscienciació mediambiental.

 

La campanya s'ha anat desenvolupant de manera progressiva en diverses etapes. La implantació va començar a la fi de 2016 en els centres escolars, i va continuar amb els centres públics, els mercats i les grans superfícies. En març va arribar als barris d’Els Vents i el Nord del Palància, on la ciutadania en general també ha format part d'este projecte. Està previst que en octubre s'implante de manera integral la recollida selectiva de la matèria orgànica en tots els barris del municipi.

 

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha expressat que “els residus són el gran negoci de qui ho fa mal, perquè quan pitjor es fa, major negoci suposa per a les empreses que es dediquen als residus i, d'altra banda, quan millor es fa, més benefici per als ciutadans i per a les administracions, i en este sentit nosaltres volem ser, com en molts altres àmbits, un referent de qualitat perquè la qualitat, en general, la qualitat de vida i el benestar s'ha de mesurar de moltes maneres i nosaltres ho fem amb el patrimoni, amb la cultura, però evidentment també en els residus, en la neteja, la jardineria o en la promoció industrial. En definitiva, amb tot allò que podem considerar indicadors i factors de benestar per a una ciutat”.

 

D'altra banda, és important destacar que altres cent localitats de la Comunitat Valenciana estan duent a terme este procés autonòmic en el qual s'han implantat processos de recollida selectiva, sent Sagunt el municipi que està obtenint un millor rendiment. En este sentit, Teresa García ha explicat que “Sagunt és capdavanter en la quantitat de residus que està arreplegant en relació a l'impropi que fa. De moment hi ha cent pobles desenvolupant temes d'incorporació de recollida de matèria orgànica al llarg del País Valencià, i açò està servint també per al desenvolupament del Nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana que es pretén aprovar i que, efectivament, incorporarà ja l'orgànica com una manera més d'arreplegar residus, tal com es devia fer des de l'any 2009 i imposava la legislació”.

 

“Efectivament, l'horitzó 2020 ja ens marca uns ràtios de reciclatge que per llei obligarà a tots els ajuntaments que facen eixe tipus de recollida. En eixe sentit estem contents perquè nosaltres ja portem treball avançat, i per a nosaltres serà molt més fàcil aplicar esta legislació quan ja estiga aprovada. Per açò podem dir que estem sent innovadors en tot el sistema de recollida del País Valencià”, ha declarat García.