Sagunt celebrarà el 9 d’Octubre amb actes institucionals i una variada programació cultural

Els actes que commemoren l'entrada a València del rei Jaume I en 1238 començaran aquest dijous i es perllongaran fins al dimarts dia 11 d'octubre
Imagen 1Imagen 2
 Foto presentació programació 2016
 
 
L'Ajuntament de Sagunt, celebra un any més, la festivitat del 9 d’Octubre que té un gran arrelament en el municipi i en tota la comarca del Camp de Morvedre; data assenyalada per ser el dia de la Comunitat Valenciana i que commemora l'entrada a València del rei Jaume I en 1238. 

Per açò, l'Equip de Govern i els diferents departaments del consistori, Cultura, Festes i Alcaldia, i diverses associacions han preparat una programació cultural variada de concerts, representacions teatrals, exposicions, desfilades, el tradicional mercat medieval, danses i molt més. Actes culturals i festius que es perllongaran fins al dia 11 i que tenen com a objectiu potenciar l'aspecte lúdic de la festa i fomentar el folklore valencià.

 
Foto archiu

 
La programació arrancarà dijous que ve, 29 de setembre, amb la interpretació de la “Despullament del Moro” en l'Església del Salvador. Els actes dels Moros i Cristians continuaran el divendres, 30 de setembre, amb el pregó de les festes des de la balconada de l'Ajuntament de Sagunt i la desfilada per Camí Reial fins a la plaça de la Moreria on se celebrarà la tradicional “Nit d’olla”. Paral·lelament, en la Casa Municipal de Cultura de Port de Sagunt, a partir de les 20.30 hores, tindrà lloc la representació teatral “Penev” de la companyia “La Teta clava”.
 

Foto Archiu
 
D'altra banda, el dissabte 1 d'octubre, a partir de les 19.30 hores, es podrà gaudir de l'entrada de Moros i Cristians des de la plaça de la Moreria, passant pel carrer Els Horts, la plaça Cronista Chabret, Camí Reial, fins a la plaça Blasco Ibáñez. Mentre en el Teatre de Begoña de Port de Sagunt, a partir de les 20 hores, el “Grup de Danses Valencianes El Port” delectarà al públic amb el “Ball tradicional Santa Gertrudis d’Eivissa”.

El diumenge 2 d'octubre, a partir de les 12 hores, es realitzarà la interpretació de el “Dia de la conquesta” per part dels Moros i Cristians. A la vesprada, a partir de les 18.30 hores, tindrà lloc l'actuació de la “Associació Cultural Grup de Danses Els Fallers” en l'Auditori a l'aire lliure del Triángulo Umbral. Plaza Juan Carlos I de Port de Sagunt.


 Fotos archiu
 
El divendres 7 d'octubre, a partir de les 18 hores es procedirà al toc de tancament de portes de la vila, alçada i vol de les dues campanes majors, per “Campaners de Morvedre”. D'altra banda, a partir de les 19 hores s'inaugurarà el tradicional mercat medieval que romandrà obert fins al dia 9 d'octubre, omplint els carrers del casc antic, concretament la plaça Cronista Chabret, la plaça Major, la plaça dels Tarongers, carrer Dolors, carrer del Castell, i la plaça Facundo Roca de més de 150 parades, a més d'actuacions teatrals, recreacions històriques, danses medievals, tallers artesanals, i tallers i jocs infantils. Est és un esdeveniment que atrau, any rere any, a nombrosos visitants, per ser centre d'actuacions teatrals, entre molts altres atractius. Que es podrà visitar, de 10 a 14 hores i de 17 a 23 hores.

Paral·lelament, també s'inaugurarà l'exposició en l'Ermita de la Puríssima Sang de Sagunt, que es podrà visitar fins al 9 d’Ocutbre d'11 a 14 hores i de 17 a 21 hores. (Acte organitzat per la Majoralia de la Puríssima Sang de Jesucrist).
 


 Fotos archiu
 
Els actes continuaran el dissabte 8 d'octubre, en Port de Sagunt amb el concert de el “Cor Almudàfer i Carraixet” en el Triángulo Umbral de Port de Sagunt.

El dia de la Comunitat Valenciana, el 9 d’Octubre, començarà a les 10 hores amb una partida de “pilota” en el carrer Sant Vicent i el carrer Sagasta, de Port de Sagunt, acte organitzat per l'Ajuntament de Sagunt juntament amb el Club de pilota Massamagrell. A les 12 hores, hi haurà un toc en commemoració de la dedicació de la Catedral de València i amb motiu de la festivitat del 9 d’Octubre de la mà de “Campaners de Morvedre”. Les activitats també seguiran en Port de Sagunt, a partir de les 12.30 hores amb el concert de la Unió Musical Porteña en el Teatre de Begoña.

D'altra banda, a les 18.30 hores es realitzaran la “baixada de la senyera” des de la façana de l'Ajuntament acompanyada per “Cabuts del Quadre de Balls Popular d’Alginet” i tot seguit tindrà lloc un acte institucional en la Glorieta de Sagunt. Després de l'acte, actuaran el “Grup de Danses Morvedre” que oferirà en el Terraet de la Glorieta, l'espectacle “XV Trobada de folklore valència a Sagunt” amb la col·laboració de Grup de Danses L’Arenilla de Borriana, Quadre de Balls Populars d’Alginet i Grup de Danses de Morvedre.

 


 Fotos archiu
 
Finalment, el dimarts 11 d'octubre, a partir de les 20.30 hores, tindrà lloc l'actuació de Spanish Brass Luur Metals i Pepe Gimeno el Botifarra en la Casa Municipal de Cultura de Port de Sagunt.