Sagunt serà l'escenari del Campionat Oficial de MMA de la Comunitat Valenciana 2024

La novetat en esta edició és la participació d'esportistes pertanyents a categories inferiors i, a més, este és el primer any en què la participació de dones en esta competició ha augmentat

La ciutat de Sagunt serà l'epicentre dels esports de contacte este dissabte, 20 d'abril, ja que acull el Campionat Oficial de MMA de la Comunitat Valenciana 2024 en el pavelló del Poliesportiu Municipal (internuclis). El pesatge serà 9.30 a 10.30 hores i el campionat començarà a les 11.30 hores. En este campionat de MMA, esport que consistix a enfrontar diferents disciplines d'arts marcials, s'han inscrit més de 80 esportistes de tot el territori valencià per a poder disputar la seua classificació en el campionat nacional.

La novetat en esta edició és la participació d'esportistes pertanyents a categories inferiors i, a més, este és el primer any en què la participació de dones en esta competició ha augmentat.

Este campionat està organitzat per la Federació de Lluites Olímpiques i Disciplines Associades de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, a través del Departament d'Activitat Física, Salut i Esports i el Club de Lluita Camp de Morvedre.

A la presentació han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Activitat Física, Salut i Esports, Javier Timón; el director tècnic general de la Federació Valenciana de Lluites Olímpiques i coordinador de l'esdeveniment, Sergio Parra; el president del Club de Lluita Morvedre, Juan Carlos Morte; i el director d'arbitratge de la Federació Valenciana, Pablo Morales. Estava previst que assistira l'entrenador de Ilia Topuria, però a causa de la seua agenda no ha sigut possible, encara que el dissabte 20 assistirà amb el seu equip al campionat autonòmic.

El regidor d'Activitat Física, Salut i Esports, Javier Timón, ha explicat que este campionat és una mostra del treball que s'està fent d'estrényer relacions amb totes les federacions esportives, «com es va repetint any rere any el fet que s'aposte per Sagunt com una ciutat referent per als grans esdeveniments esportius». Així mateix, el regidor ha expressat sobre esta competició que: «És una manera també de donar visibilitat a aquells esports que no tenen un seguiment de masses, però també per a eliminar estigmes». En eixa línia, Javier Timón ha aprofundit: «Estigmes quant a esta mena d'esports de contacte, jo crec és la millor forma que tots ens puguem llevar eixa imatge cinematogràfica que podem veure en pel·lícules i altres, i aterrar en el que és la realitat d'un esport regulat i reglat i a més continuar treballant perquè no hi ha esports per a dones i per a hòmens».

El regidor també ha assenyalat també la gran afluència d'esportistes que s'han inscrit a causa de, en part, a l'últim campionat mundial aconseguit pel lluitador alacantí Ilia Topuria, juntament amb el seu equip de tècnics.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha afirmat: «Sagunt és ciutat de l'esport, ho diem sempre, i en eixe sentit de ciutat de l'esport ens agrada evidentment albergar competicions de tots els diferents esports que es fan en el municipi, independentment que siguen majoritaris o minoritaris». Així mateix, l'alcalde ha indicat: «Jo crec que la lluita forma part d'alguna forma de la nostra identitat també. Jo crec que ens hem sentit Sagunt i particularment Port de Sagunt, molt vinculats a este esport i de fet hem tingut grans esportistes al llarg de la història». Darío Moreno ha insistit que això no es pot perdre i que s'ha de continuar també «construint cap a futur».

L'alcalde ha fet referència al triomf de Illia Topuria, pel qual va ser rebut en la Moncloa i ha guanyat importància este esport, per la qual cosa, en eixe sentit, ha afegit: «Aprofitem l'oportunitat perquè diferents persones s'acosten a este esport, el coneguen, i no sols això, comencen a practicar-lo, que és el pas al qual volem animar a tot el món».

El director tècnic general de la Federació Valenciana de Lluites Olímpiques i coordinador de l'esdeveniment, Sergio Parra, ha indicat que esta és la primera vegada que es fa a Sagunt una categoria per a menors d'edat i ha destacat l'auge que ha tingut l'esdeveniment. Així mateix, ha aclarit: «No és la primera competició que es fa oficial a Sagunt, sempre l'acolliment ha sigut espectacular».

En l'àmbit local també participaran esportistes del municipi, amb la col·laboració en l'organització del Club de Lluita Camp de Morvedre. El president del Club, Juan Carlos Morte, ha explicat en què consistix i com es relaciona amb altres esports, per exemple, en la MMA s'utilitza una gàbia, «que és un octàgon», per a major seguretat dels jugadors, perquè no puga caure fora del ring, com sí que pot ocórrer en boxeig, i perquè l'àrbitre puga reaccionar a temps. En este sentit, ha destacat: «És molt important, si no realitza una defensa intel·ligent el lluitador que cau quan li entren diversos colps al rostre en les categories sènior, l'àrbitre pararà el combat, ja que la funció principal de l'àrbitre és la de vetlar per la seguretat del lluitador una vegada noquejat».