Sagunt tornarà a l'època romana aquest cap de setmana amb un mercat temàtic en el casc antic de la ciutat

Lluites de gladiadors, desfilades, recreacions de noces i judicis romans, així com parades de gastronomia típica són algunes de les sorpreses que esperen a veïns i visitants
 
 Sagunt tornarà a l'època romana aquest cap de setmana, els dies 20, 21 i 22 de maig, amb un mercat temàtic que se situarà en el casc antic de la ciutat, concretament en la plaça Major, el carrer Castell i plaça Facundo Roca. La delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha organitzat aquesta nova iniciativa, en col·laboració amb l'associació Saguntum Civitas i l'empresa Guielandus Dagda. Lluites de gladiadors, desfilades, recreacions de noces i judicis romans, així com parades de gastronomia típica són algunes de les sorpreses que esperen a veïns i visitants.
 
El mercat romà s'inaugurarà el divendres, 20 de maig, a les 20.30 hores, i es tancarà a les 24 hores. El dissabte i el diumenge l'horari serà d'11 a 14 hores i de 18.30 a 24 hores. Està previst que es col·loquen al voltant de cinquanta llocs i que més d'un centenar de persones participen en les recreacions. També hi haurà parades de gastronomia romana gestionades pels restaurants de la zona, menús exclusius, així com una vistosa decoració. Per a l'assessorament també s'ha comptat amb la Domus Baebia.
 
Així ho han confirmat aquest matí, en una roda de premsa, l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el delegat de Cultura, José Manuel Tarazona; la delegada de Turisme, María Giménez; l'edil de Promoció Econòmica, José Vicente Muñoz; representants de Saguntum Civitas i de l'empresa Guielandus Dagda.
 
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha animat a tots a visitar i a participar en el mercat, sobretot, als xiquets que ho passaran molt bé perquè hi haurà una zona dedicada a activitats lúdiques i culturals relacionades amb el món romà per als més xicotets, perquè es divertisquen al mateix temps que aprenen. A més, ha assenyalat que és una iniciativa de dinamització cultural molt important i que destacarà pel rigor històric i la qualitat. “Sagunt ha sigut declarada per les Corts Valencianes com a Capital Valenciana de la Romanització i estem fortament compromesos amb la presentació d'una candidatura de la ciutat perquè siga declarada Patrimoni de la Humanitat, per açò les activitats culturals com aquesta són fonamentals per a continuar treballant i crear un ambient social, cultural i polític favorable a la presentació de la candidatura”, ha conclòs Fernández.
 
Per la seua banda, el delegat de Cultura, José Manuel Tarazona, ha destacat el caràcter lúdic i històric d'aquesta iniciativa i ha assenyalat que la finalitat “és donar un nou impuls a la ciutat i convertir-la en un referent cultural”.
 
Programació
 
Divendres, 20 de maig de 2016
 
20.30 h. Acte d'inauguració. En la porta de l'Ajuntament de Sagunt, l'àugur romà beneirà l'acte al déu Mercuri, a continuació acompanyarà la comitiva tot el festeig romà.
21.00 h. Obertura de la zona lúdic-cultural en la plaça de la Sang.
22.30 h. Lluita de gladiadors als peus del Teatre Romà.
23.00 h. Desfilada de tambors pels carrers del mercat.
24.00 h. Tancament del mercat.
 
Dissabte, 21 de maig de 2016
 
11.00 h. Obertura del mercat
11.30 h. Desfilada de tambors.
12.30 h. Casament romà als peus del Teatre Romà.
13.30 h. Lluita de gladiadors en la plaça Major.
14.00 h. Desfilada de tambors.
18.30 h. Xarrades lúdiques en el campament de gladiadors.
19.00 h. Desfilada de Saguntum Civitas.
20.00 h. Judici romà en la plaça de Facundo Roca.
21.00 h. Lluita de gladiadors als peus del Teatre Romà.
22.00 h. Desfilada de Saguntum Civitas.
23.00 h. Ritme de tambors.
24.00 h. Tancament del mercat.
 
Domingo, 22 de maig de 2016
 
11.00 h. Obertura del mercat.
11.30 h. Desfilada de Saguntum Civitas.
12.00 h. Ritme de tambors.
12.30 h. Casament romà als peus del Teatre Romà.
13.30 h. Lluita de gladiadors en la plaça Major.
14.00 h. Ritme de tambors.
18.30 h. Vida en campament de gladiadores.
19.00 h. Desfilada de Saguntum Civitas.
20.00 h. Judici romà en la plaça de Facundo Roca.
22.00 h. Desfilada de tambors.
23.00 h. Lluita de gladiadors en la plaça major.
24.00 h. Tancament del mercat.