Un grup de recreació de Legions d'Escipión arriba demà a Sagunt recreant la Via Scipionis

El campament romà arribarà a Sagunt a les 18.00 hores aproximadament i s'instal·larà en el bulevard pròxim al Trinquet

Un grup de recreació de Legions d'Escipión arriba demà a Sagunt recreant la Via Scipionis. Un any més, Sagunt rebrà la visita d'un grup de persones abillades com els soldats romans que estan estudiant els grans itineraris que es van fer en l'època clàssica, en este cas, en la Via Scipionis. El campament arribarà a Sagunt a les 18.00 hores aproximadament i s'instal·larà en el bulevard entre el trinquet i el col·legi Villar Palasí.

El projecte Via Scipionis emula un fet bèl·lic de la II Guerra Púnica, que recrea l'itinerari recorregut, l'any 209 aC, per quatre legions romanes comandades per Publio Scipión per a atacar la base de subministrament de les tropes cartagineses d'Aníbal que estaven instal·lades a Cartagena. Tractant d'emular el recorregut original, el grup de recreació, que ja ha passat per l'Aldea, Benicarló, Alcalà de Xivert i Cabanes, continuarà, després del seu pas per Sagunt, cap a València, Algemesí, Torre d’en Lloris, Ontinyent, Beneixama, Elda, Elx, Rojales, Pilar de la Horadada i Cartagena, finalitzant en esta ciutat el dia 22.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, destaca la importància d'este nou acte cultural “que fa referència als scipions, que van ser els cònsols romans que van venir a recuperar Sagunt després de la seua destrucció i a restituir la ciutat. Una mica la pedra fundacional és de Publio Scipion Africanus, un personatge grandíssim i gran contrincant d'Aníbal”.​

 
 

Fernández assenyala que continuen en esta línia “amb l'ajuda d'altres col·lectius de fora, per a projectar la nostra ciutat i que cada vegada la gent la conega més. És un recurs que tenim com un tresor i que cada dia hem de donar-li lluentor, perquè no solament es parla del passat. Encara no hem trobat el cavall d'or al qual fan referència les llegendes, però segurament el cavall d'or és este patrimoni que tenim, que ens genera tantes satisfaccions en els últims temps i que està fent que moltíssima gent arribe a la nostra ciutat amb curiositat i que ajuden també al fet que molts emprenedors de la ciutat òbriguen negocis i donen molt de treball”.
 

Un primer grup arribarà a migdia i començarà amb la instal·lació de les tendes i la resta del campament. Cap a les 18.00 hores aproximadament arribarà la resta del grup. Posteriorment, al voltant de les 19.30 hores, es farà una xarrada que tindrà a veure amb la guerra, el reclutament dels soldats o els càstigs de la legió. A part d'açò, s'explicarà breument el projecte, el context en el qual es va produir la marxa original i el que va significar per al desenvolupament de la Segona Guerra Púnica.