Vicente Vayá Pla va ser homenatjat ahir amb motiu del títol de Fill Adoptiu de Sagunt

Els seus familiares, amics i conciutadans van omplir l'Auditori Joaquín Rodrigo per a donar-li el seu support i mostrar-li el seu afecta amb este homenatge

Vicente Vayá Pla va rebre ahir l'afecte de Sagunt a l'Auditori Joaquín Rodrigo, en un homenatge amb motiu de la concessió del títol de Fill Adoptiu de la Ciutat de Sagunt, que va ser aprovada per unanimitat pel Ple Extraordinari de l'Ajuntament de Sagunt, celebrat el passat 20 de maig.

L'Auditori Joaquín Rodrigo va acollir a multitud de persones que no van voler perdre's este acte d'homenatge, entre les quals es trobaven familiars i amics de l'homenatjat, membres de la Corporació Municipal, les Falleres Majors de la comarca i membres dels col·lectius culturals de la ciutat.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va manifestar en el seu discurs que «l'únic protagonista d'aquest dia només podies ser tu i eres tu perquè t'ho has guanyat a pols. Al final ser saguntí és estimar a aquest municipi per damunt de tot i tu ho has fet constantment. El teu llenguatge estava intrínsecament lligat a la cultura, però un pot dedicar-se a la cultura i oblidar-se de la ciutat en la qual viu i tu, per contra, vas saber utilitzar tota eixa passió per a millorar i posar en el mapa al nostre municipi. No ho has fet ni un dia, ni un any, ho has fet tota una vida amb un compromís continu i allà per on passaves, tothom parlava de tu».

L'acte va començar amb una benvinguda a càrrec de la moderadora, Paqui Rondán. Després, va continuar Cristina Marco, de l'AA.CC. Passió Per Sagunt, qui va donar pas a la representació d'un fragment de la Passió en Viu en la qual Vicente normalment interpretava el paper de Ponç Pilat.

Seguidament, va ser el torn del president de l'Associació de Festes de Moros i Cristians de Sagunt, Patrick Salvador Peris. Després de les seues paraules, es va fer una interpretació d’El Despullament del Moro per part de l'actor Toni Llorens. A continuació, es va donar pas a les paraules del president de la FJFS, Ramón Jarque i en acabar va prosseguir la exconcejala de l'Ajuntament de Sagunt, Rosario Gómez. Així mateix, la fallera Cristina Vila va recitar durant este emotiu acte el poema escrit per l'homenatjat, València tindrà falles, on expressa el seu amor i passió per les festes de Sant Josep.

En finalitzar, va ser la filla de Vicente Vayá, Amparo, la que va dedicar unes paraules al seu pare: «Gràcies al poble de Sagunt per tot eixe afecte que ha processat sempre el meu pare. Quins bonics records hem tingut els dos en la nostra infància! Com d’afortunada he sigut! Gràcies per inculcar-me este amor pel teatre i per la cultura en general, per haver confiat la mamà i tu tant en mi i per donar-me sempre ales per a ser el que realment volia ser. Gràcies també al poble de Sagunt per tant afecte, perquè l'afecte que li doneu al meu pare, jo sent que me'l doneu a mi també». A més, va nomenar tots i cadascun de les guardones i nomenaments que està rebent el seu pare en els últims anys: «Gràcies per tots eixos homenatges que li esteu fent al meu pare i que li fan i ens fan tan feliç», va assegurar. Entre els quals es troba el Premi A tota una vida d'El Periódico de Aquí, el nomenament de la Falla Palleter 2020, Fester de l'Any de Moros i Cristians, Premi Onda Cero a tota una vida i el nomenament de president honorífic de Passió per Sagunt, entre altres. Així mateix, va dedicar unes paraules d'agraïment a l'alcalde, a l'Ajuntament, als regidors de la Corporació Municipal per la decisió unànime d'este nomenament, també, a la resta d'associacions en les quals el seu pare forma part, a la família i a amics.

Vicente Vayá Pla va expressar que «jo sabia que tenia gent a Sagunt que em vol, la meua família, els meus amics de sempre, però això no m'ho esperava. Soc saguntí igual que vosaltres, així que moltes gràcies per ser ací». Va fer referència a la resta d'homenatges que li han realitzat durant tots estos anys, «però ha sigut l'Ajuntament, tota la corporació per unanimitat, m'han nomenat Fill Adoptiu d'este poble i d'esta ciutat de Sagunt i els estaré eternament agraït». Al que va afegir: «Mai vos agrairé prou a la Corporació Municipal actual, als que esteu ací i a molts que no han pogut assistir, l'honor tan gran que em feu i que jo promet que ho portaré amb mi fins que em vaja d'este món».

«Eres una persona amb una qualitat humana que no es pot mesurar. Eixe és el major regal que li fas a la ciutat i, per això, en nom de tots els ciutadans i ciutadanes de Sagunt, et volem donar les gràcies. Gràcies per eixa passió, per eixe treball, per ser incansable, per somriure sempre, per treballar per fer-nos feliços a tots nosaltres i per posar sempre Sagunt en el mapa. Mai t'estarem prou agraïts. Hui hem intentat fer el màxim en aquest acte d'homenatge que esperem que t'haja agradat, però que no se t'oblide que el teu nom ha passat a formar part de la història de la ciutat i que això, només t'ho deus a tu mateix, perquè ha sigut el teu compromís i la teua educació i que fa que estiguem tots nosaltres ací», va concloure Darío Moreno.

La proposta per a concedir este reconeixement a Vicente Vayá va ser presentada a l'Ajuntament per part de la Federació Junta Fallera de Sagunt (FJFS) i l'Associació de Moros i Cristians de Sagunt. Posteriorment, va ser dictaminada favorablement per unanimitat en la Comissió Informativa de Cultura, Educació i Oci, abans de passar al Ple.

Vicente Vayá Pla va nàixer a València en 1938, però amb huit anys es va quedar orfe i vingué a viure amb la seua àvia a Sagunt. És poeta, escriptor i biògraf de Joaquín Rodrigo. La seua vida laboral la va desenvolupar com a funcionari de carrera fins a la seua jubilació reglamentària a l'Ajuntament de Sagunt. Ha sigut, també, regidor de l'Ajuntament de Sagunt pel Centro Democrático y Social (CDS) i pel Partit Popular, ostentant la regidoria de Cultura.

Des de molt jove se li desperta la seua vocació per la poesia, sobretot la festiva. En els llibrets de falla va publicar des de 1956 un gran nombre dels seus poemes. Va ser mantenidor des de 1969 fins a 2008 de nombroses comissions falleres de la ciutat i de fora de la nostra comarca (València, Massamagrell, Puçol, el Puig, Nàquera, Picassent, Paiporta, la Vall d'Uixó) i mantenidor de les Falleres Majors de la Federació Junta Fallera de Sagunt. És mantenidor, així mateix de la Casa d'Aragó de Sagunt i de les Festes de Moros i Cristians en les quals ha interpretat papers importants en les ambaixades a la Porta d'Almenara, així com en El Despullament del Moro a l'Església del Salvador. També va fundar diferents companyies de teatre amateur en la seua joventut, així com l'associació Passió per Sagunt, de la qual és president d'honor. Entre les seues publicacions més importants destaca Joaquín Rodrigo. La seua vida i la seua obra.

El Consell Agrari finalitza les labors de recuperació de la Font de Ribera

05 d’agost 2022

Una brigada formada per nou peons i un capatàs han millorat el drenatge de la font i altres obres de millora de la zona. Estes obres formen part de diverses actuacions dutes a terme amb fons del SEPE (400.000 €) i de l'Ajuntament (100.000 €) amb els quals s'ha contractat 67 persones parades