L'alcalde de Sagunt destaca en el seu discurs institucional la necessitat d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana i Sagunt

La programació d'actes commemorativa del 9 d'Octubre organitzada per l'Ajuntament de Sagunt va concloure amb èxit de públic i participació


Fotografia: Juan Higueras.


L'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, va destacar en el seu discurs de l'acte institucional del 9 d'Octubre la necessitat d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana i per a Sagunt. 

Fernàndez va començar recordant en el seu discurs al poeta i cronista Jaume Bru i Vidal, ja que fa quinze anys rebia el Premi de les Lletres Valencianes, la més alta distinció literària que atorga la Generalitat Valenciana. “Bru i Vidal se sentia un entre tants, un home senzill i corrent que escrivia versos per a retrobar-se amb ell mateix i amb els seus, sempre amb un sentiment de solidaritat i humilitat”, va afirmar l'alcalde de Sagunt. 

Francesc Fernàndez també va destacar: “Solidaritat i humilitat, estos són els valors, precisament, que considerem essencials per a guiar la nostra activitat política i la vida ciutadana. Si volem millorar la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans, si volem atendre les necessitats dels més desfavorits, ho hem de fer obligatòriament des de la solidaritat i la humilitat”.

 
 
 
L'alcalde va recordar que fa trenta-tres anys que els valencians tenim capacitat d'autogovern gràcies a l'estatut d'autonomia de 1982 i que hem recuperat part dels nostres drets com a poble des de l'abolició dels Furs de València amb els decrets de Nova Planta del 1707. 
 
No obstant això, Fernàndez va indicar: “Tenim autogovern, certament. Però cal que ens preguntem de què serveix l'autogovern sinó va acompanyat d'un finançament just i equitatiu, un finançament de l'estat que ens equipare amb la resta d'autonomies, un finançament que no siga una humiliació per als valencians. No volem ser més, però tampoc menys que els gallecs, els castellans o els andalusos; volem rebre el mateix tractament”.
 
En aquest sentit, l'alcalde de Sagunt va matisar que el finançament just és fonamental per als serveis públics, per a atendre a les famílies necessitades, per a l'educació, la sanitat, les infraestructures, el desenvolupament econòmic i per a les polítiques que afavorisquen la creació de llocs de treball. També va assenyalar que “el deute històric de l'estat amb el País Valencià és de prop de 16.000 milions d'euros”.
 
Així mateix, Fernàndez va especificar: “He parlat del País Valencià. Però, i Sagunt? La nostra ciutat ha patit al llarg de molts anys els símptomes d'allò que alguns anomenen ‘ciutat invisible’. Una ‘ciutat invisible’ perquè ens han marginat en les inversions públiques i ara ens trobem amb moltes mancances en infraestructures industrials, de transport, culturals... Hem de reclamar també el deute històric de les administracions públiques amb la ciutat de Sagunt. No podem consentir que Sagunt continue sent invisible. Nosaltres, des del govern municipal, des de la corporació municipal, treballarem de valent per a fer-la visible i que les extraordinàries condicions de desenvolupament econòmic i cultural siguen una realitat”. 
 
Per a finalitzar, l'alcalde, Francesc Fernàndez, va concloure: “Per tots estos motius este Nou d'octubre, dia dels valencians, hem volgut que siga reivindicatiu, però esperançador alhora. Hem volgut trencar aquell silenci antic i molt llarg del que parlava el nostre estimat Raimon i que la nostra veu s'escolte amb fermesa pels despatxos dels governants de Madrid. Des de la solidaritat i la humilitat, amb paraules del nostre poeta Bru i Vidal, fem una crida perquè este esperit reivindicatiu siga un clam compartit per tots i que arribe al govern central. Només així podrem aspirar a un autogovern eficaç que incremente la nostra qualitat de vida i garantisca el futur dels nostres fills. I acabaré amb unes breus paraules del rei En Jaume I que hauríem de convertir en el nostre deure: ‘Amar i protegir a totes les persones i al poble, fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimesquen els menuts”. 
 

Èxit de la programació d'actes del 9 d'Octubre
 
Cal destacar que la programació d'actes commemorativa del 9 d'Octubre, organitzada per l'Ajuntament de Sagunt, va concloure amb èxit de públic i participació. Algunes de les activitats més multitudinàries van ser: l'acte institucional, el mercat medieval o el festival de música Mil Graus. 
 
Nombroses persones van disfrutar del Mercat Medieval que enguany va comptar amb una cuidada ambientació, així com amb espectacles teatralitzats. Cavallers amb armadura, grups de percussió, els castellers amb la seua vistosa tècnica, un Jaime I perfectament caracteritzat o els coneguts Germans Caballer van fer les delícies dels assistents. Enguany en el mercat també hi havia un lloc de falconeria, una exposició d'instruments de tortura i atraccions infantils que es van sumar a l'oferta de més de 150 tendes d'artesania i restauració. 
 


 
Cal destacar que l'acte institucional del 9 d'Octubre també va ser multitudinari. Concretament, alguns dels portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament de Sagunt van procedir a baixar les banderes de Sagunt i la Comunitat Valenciana des del consistori. Posteriorment, després del discurs de l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, va tenir lloc l'actuació de la Muixeranga d’Algemesí i el Grup de Danses de Morvedre. 
 
Van acudir a l'acte els edils de l'Equip de Govern Teresa García, José Vicente Tarazona, Pepe Gil (Compromís), José Vicente Muñoz, Mónica Caparrós (Esquerra Unida), Pablo Abelleira, Sergio Moreno i María Giménez (ADN-Morvedre). També van acudir membres de l'Oposició: Sergio Muniesa, Paco Villar, Davinia Bono, Maribel Sáez, Concha Peláez (Partit Popular), José Luis Chover (PSPV-PSOE) i Raúl Castillo (Ciutadans). 
 
Quant al festival de música Mil Graus, que es va celebrar en el Pavelló José Veral de Port de Sagunt, va congregar a multitud de joves que van poder valorar el directe de grups com Aspencat, Oques Grasses, F.R.A.C o Flow Yourself.
 
La programació d'activitats del 9 d'Octubre també incloïa altres activitats com a projeccions cinematogràfiques, el concert de la UnióN Musical Porteña o el IV Festival de Percussió.